1 - 2 R.Excelsior Virton Eendracht Aalst

zondag 6 oktober 2013 - 15u00
Belgacom League

VOORBESCHOUWING

De lange verplaatsingen volgen elkaar in sneltempo op. Gisteren was Eendracht nog te gast bij KAS Eupen in de Oostkantons, zondag reizen we naar het uiterste zuiden van ons land waar Excelsior Virton ons zal ontvangen in het kader van de tiende speeldag.

Perfect op schema

Onze tegenstander van komende zondag doet het als promovendus niet onaardig. Na drie sterke seizoenen in derde klasse lukte het de Luxemburgers om vorig seizoen autoriteir kampioen te spelen in derde klasse B. Ze namen zo na vier seizoenen derde klasse terug hun plaats in tweede klasse in. Momenteel telt Excelsior Virton elf punten en staat het op een onverhoopte achtste plaats in het klassement en telt het drie punten meer dan Eendracht Aalst. Met als enig doel het behoud zitten de Walen perfect op schema.

Bekende coach

In de spelerskern van Excelsior Virton spelen vooral nobele onbekenden die vooral hun strepen verdienden in de lagere klassen. De enige bekende naam is die van hun trainer, niemand minder dan ex-boegbeeld en gewezen aanvoerder van Sporting Charleroi, Frank Defays. In hun laatste wedstrijd op het veld van Royal Antwerp FC toonde Excelsior wel een moeilijk te ontwrichten blok. Bovendien heeft Virton ook een uitstekende thuisreputatie dus een gezondheidswandeling daar in het uiterste zuiden van ons land wordt het zeker niet.

Foto voorbeschouwing Van Damme zal ook zondag tegen Virton voorop moeten gaan in de strijd.

Keldervrees

Met amper acht behaalde punten op negen wedstrijden blijft Eendracht Aalst ver onder de verwachtingen. Het wordt zaak om dringend punten te oogsten om zo de weg te raken uit de onderste regionen van de klassering. En dat wordt niet makkelijk aangezien er een paar zware tegenstanders op het programma staan de komende weken. Afgelopen woensdag werd op het veld van KAS Eupen duidelijk dat dit Eendracht (nog) niet kan wedijveren met de beste ploegen van tweede klasse. Maar laat tevens ook duidelijk zijn dat Eendracht kwaliteit genoeg heeft om linkerkolom te spelen alleen moet er dringend efficiënter gespeeld worden. 

Onverwachte versterking

Eendracht zit dus met een acuut scoringsprobleem en niemand minder dan ex-Rode Duivel Emile Mpenza zal dit moeten oplossen. De pijlsnelle aanvaller heeft tonnen ervaring op het allerhoogste niveau en is iemand die een neus heeft voor doelpunten. Bovendien maakt Emile een erg gretige indruk en wil hij zich voor heel België nog één keer bewijzen. De grootste vrees van de technische staff is het feit dat hij erg blessuregevoelig is. Emile zal dus geleidelijk aan klaargestoomd worden voor het grote werk. Hij zal dit weekend dan ook nog geen deel uitmaken van de selectie gezien hij nog niet speelgerechtigd is.

Bij Eendracht keert Predrag Filipovic terug bij de selectie na een lichte blessure. Vermoedelijk keert hij samen met de jonge Steve Bael terug in de basisploeg. Lander Van Steenbrugghe speelde succesvol een helft met de beloften en is fit voor Virton. Weydisch is licht onzeker. Kabeya en Ngasseu blijven verder revalideren. 

 

 

Selectie

Van Den Noortgaete, Vanbelle W., Filipovic, Bogaerts, De Greef, Smet, Van Damme, De Neve, De Cuyper, Janssens, Glouftsis, Bael, Verhoeven, Kompany, Lievens, Cerimagic, Shkodra, Van Belle N.
WEDSTRIJDINFO
 • Speeldag: #10
 • Stadion: Stade Yvan Georges
 • Adres: Faubourg d'Arival, 6760 Virton
 • Scheidsrechter: Nicolas Laforge
 • Lijnrechters: Christophe Berbiers en Philippe Bourbon

WEDSTRIJDVERSLAG

Trainer Chris Janssens posteerde Predrag Filipovic opnieuw in het centrum van de verdediging.  Arnaud De Greef werd hierdoor rechtsachter en Mike Smet moest zich tevreden stellen met een zitje op de bank.  Voorin speelde Donjet Shkodra in steun van Stavros Glouftsis.

Eendracht Aalst had het meeste balbezit in de openingsminuten van de partij.  Stavros Glouftsis mikte een eerste kansje over en de thuisploeg besloot dan maar om een handje toe te steken.  Na een lange bal volgde er een misverstand in hun defensie en Yoann Grosperrin werkte de bal ongelukkig in zijn eigen doel.  Bij Virton probeerde men daarop meteen een versnelling hoger te schakelen en ze kregen een prima mogelijkheid op de gelijkmaker.  Kevin Van Den Noortgaete haalde de bal echter knap uit de voeten van de doorgebroken speler.  Iets voorbij het kwartier was het opnieuw wit-zwart dat voor gevaar zorgde.  Stavros Glouftsis besloot eerst in de armen van keeper Julien Hurbain en een minuutje later vond onze spits het sluitstuk andermaal op zijn weg toen hij alleen voor doel verscheen.  Donjet Shkodra bood Ken Van Damme nog een schietkans aan maar de Aalstenaar mikte te hoog.  De minuten tikten verder weg zonder echt groot doelgevaar.  Voor de thuisploeg knalde Yohan Dufour overhaast over en de poging van Mathieu Cornet verdween voorlangs.  Aan de overzijde kon Stavros Glouftsis dan weer net niet bij een voorzet van Tjendo De Cuyper.  Een vijftal minuten voor de pauze kreeg Eendracht een vrije trap.  Donjet Shkodra zette zich achter de bal en hij trapte deze vanop een dertigtal meter voorbij een toekijkende Julien Hurbain.  Net voor de rust scoorde de thuisploeg ook maar deze treffer werd door de grensrechter afgevlagd voor buitenspel.  0-2 dus halverwege dit duel.

Bij het begin van de tweede helft zag het er nog beter uit voor Aalst toen Virton met een pion minder verder moest na de uitsluiting van Yohan Croizet.  De manschappen van Chris Janssens hadden alles onder controle en kregen zelfs ruimte om te counteren.  De mogelijkheden die zich voordeden, werden echter niet goed uitgespeeld.  Nadat Kevin Van Den Noortgaete een poging van de ingevallen Grégory Molnar had gestopt, moest Aalst eveneens met tien verder.  Armin Cerimagic, net voor de rust op het veld gekomen voor de gekwetste Kevin Janssens, leed balverlies en Jonas Bogaerts haalde een lokale aanvaller onderuit.  Scheidsrechter Laforge oordeelde dat hij de laatste verdediger was en trok rood.  De thuisploeg profiteerde optimaal want Samy Kehli mikte de vrije trap tegen de netten.  Bij Virton voelde men dat er plots meer in zat en ze gingen op zoek naar de gelijkmaker.  Kevin Van Den Noortgaete had een knappe redding in huis op een schot van Jordan Yéyé en Grégory Molnar kopte niet zo ver naast.  Met nog een kwartier te spelen, bleef de thuisploeg een zekere druk ontwikkelen.  Desondanks moest Eendracht maar één keer opgelucht adem halen toen een hoekschop maar net over gekopt werd.  In de slotminuten zaten de Luxemburgers door hun beste krachten heen en Aalst kreeg, onder andere via Stavros Glouftsis, nog een paar kansen.  Er werd echter niet meer gescoord en de 1-2 bleef op het bord staan.

Eendracht Aalst brengt zo drie belangrijke punten mee naar huis en rukt in het klassement op naar de middenmoot.  Volgende week kan er zo toch iets meer ontspannen gespeeld worden in de thuiswedstrijd tegen Sint-Truiden.

WEDSTRIJDGEBEURTENISSEN
 • 7' Grosperrin 0-1 (own-goal), 39' Shkodra 0-2, 61' Kehli 1-2
 • 14' W. Vanbelle, 25' Glouftsis, 73' De Greef
 • 50' Croizet, 60' Bogaerts
 • Hurbain
 • Menessou
 • Grévisse
 • Thiam (81' De Almeida)
 • Grosperrin
 • Focki (54' Molnar)
 • Kehli
 • Croizet
 • Raboteur
 • Dufour (45' Yéyé)
 • Cornet
 • Van Den Noortgaete
 • De Greef
 • Bogaerts
 • Filipovic
 • W. Vanbelle
 • De Cuyper (85' Bael)
 • De Neve
 • Van Damme
 • Janssens (42' Cerimagic)
 • Shkodra (85' Smet)
 • Glouftsis

Foto's

Foto's: Kenneth Demaret, Yves Janssens

banners 01

banners 02

banners 03

plastiek hofstade cleemput   ds  X3  Joma

coachpartners goeiedag accofarijsUntitled 1

Untitled 4Untitled 2 LogoUntitled 3jupiler

4thoenaaaa  

linjekes banner logo site adres