1 - 0 Eendracht Aalst R Antwerp FC

zondag 31 augustus 2014 - 15u00
Proximus League

VOORBESCHOUWING

Na de wervelende seizoensstart mag Eendracht Aalst vol vertrouwen naar de eerste topper van het seizoen toeleven. Met Royal Antwerp FC komt een outsider voor de titel langs in het Pierre Cornelisstadion. Naar goede traditie zorgen beide teams steevast voor een aangenaam kijkstuk in een zinderende sfeer. Dat zal nu niet anders zijn, zeker nadat gisteren bekend raakte dat het Aalsterse stadsbestuur Eendracht verbiedt om in het eigen Pierre Cornelisstadion Club Brugge te ontvangen in kader van de Cofidis Cup.

Antwerp Athletic Club

Zo heette de sportclub die omstreeks 1880 werd opgericht in Deurne. Er werden verschillende sporten beoefend zoals tennis, cricket, rugby en voetbal. Pas in 1887 werd er een georganiseerde voetbalafdeling in het leven geroepen onder de naam Antwerp Football Club. Geel-zwart waren trouwens de orignele clubkleuren, die een aantal jaren later werden veranderd in rood-wit. Bij het toekennen van de stamnummers in 1926 kreeg Antwerp FC het stamnummer 1 als oudste club van het land. Sinds het ontstaan van de Vaderlandse competitie in 1895 speelde Royal Antwerp FC maar liefst 98 seizoenen in de hoogste afdeling waar het zich viermaal tot landskampioen mocht kronen (1929, 1931, 1944 en 1957). Antwerp won ook tweemaal de Beker van België (1955, 1992) en is tot op heden de allerlaatste Belgische Europacup-finalist (1993). In hun 15 seizoenen Europees voetbal was deze finale het absolute hoogtepunt maar de naam van Royal Antwerp FC zal voor altijd verbonden blijven met het "Mirakel van Vitosha" toen het in de extra tijd drie keer wist te scoren en zo een 1-3 achterstand op een onwaarschijnlijke manier wist om te buigen in een 4-3 overwinning. Sinds dat jaar besloot de Bulgaarse clubleiding overigens de naam te wijzigen naar Levski Sofia. Tal van bekende binnenlandse en buitenlands voetbaliconen droegen ooit het tenue van "The Great Old". Onder andere gouden schoenen Vic Mees en Wilfried Van Moer maar ook Alex Czeniatynski, Francis Severeyns, Marc Van Der Linden, Frans Van Rooij, Louis Van Gaal en Hans-Peter Lehnhoff om er maar een paar op te noemen. Op vandaag kwijnt Royal Antwerp FC weg in het vagevuur van tweede klasse en dat reeds voor het twaalfde seizoen op rij. Heel de stad en achterban snakken naar eerste klasse maar bij de oudste club van het land rommelt het vaak -zowel op sportief als op extra-sportief vlak- zodat er altijd wel iets de promotie in de weg staat.

De tegenstander

Royal Antwerp FC kende een valse start. Het begon de competitie op eigen veld met een teleurstellend gelijkspel tegen nieuwkomer Seraing. Joren Dom kon in de slotfase een eerste nederlaag afwenden. Die eerste nederlaag kwam er veertien dagen later wel nadat OH Leuven de eerste topper van het seizoen op de Bosuil met 1-2 winnend kon afsluiten. Tussendoor werd hun wedstrijd van speeldag 2 uitgesteld (op AFC Tubize) zodat de Sinjoren met amper één behaald puntje pas helemaal onderin de rangschikking terug te vinden zijn. Ondanks deze valse start plaatste Antwerp zich afgelopen dinsdag wel voor de 1/16de finales van de Cofidis Cup. Het schakelde verdiend Seraing uit op eigen veld nadat het eerder al -niet zonder moeite- Tempo Overijse wist te wippen. In die wedstrijd overigens een erg bizar moment: doelman Brondeel keek tegen een rode kaart aan na een schermutseling met een eigen Antwerp-supporter die hem de bal niet wou teruggeven. Antwerp neemt het in de volgende ronde thuis op tegen Zulte-Waregem. Deze kwalificatie bewijst dat de Antwerpse motor stilaan op toerental komt. Op gebied van transfers liet Antwerp afgelopen zomer van zich spreken. Het team werd versterkt met ronkende namen (althans voor tweede klasse) zoals Anthony Di Lallo (ex-KSV Roeselare), William Owusu (ex-Westerlo) en Seïd Khiter (ex-Moeskroen). Onlangs tekende ook Günther Vanaudenaerde (ex-Club Brugge) nog een overeenkomst bij de "Great Old". De talenvolle Britse middenvelder John Bostock verlaat Antwerp dan weer voor concurrent OH Leuven. Voorts zijn nog tal van sterke spelers actief op de Bosuil zoals Wim De Decker (ex-Germinal Beerschot maar nu lange tijd out), Jannes Vansteenkiste (ex-Club Brugge), Gertjan Martens (gehuurd van KV Oostende), Maël Lépicier (ex-Moeskroen) en Emrullah Güvenç (ex-Fortuna Sittard). Trainer van Royal Antwerp FC is de Nederlander Richard Stricker, voor wie het zijn eerste ervaring is als hoofdcoach. Voorheen fungeerder hij als assistent onder zijn landgenoot Jimmy Floyd Hasselbaink.

Foto voorbeschouwing Kan Ratko Vansimpsen Antwerp ook het zwijgen opleggen?

Leidersplaats

Eendracht Aalst mag komend weekend als co-leider Royal Antwerp FC ontvangen. Eendracht hoopt de fantastische start zowel in de Beker als in competitie door te trekken en gaat uiteraard voluit voor de drie punten. Bovendien heeft Eendracht de prille geschiedenis mee. Sinds onze terugkeer naar tweede klasse drie jaar geleden, wonnen we al onze thuiswedstrijden tegen de oudste club van het land, weliswaar telkens met het kleinste verschil: 3-2 (2011-2012), 2-1 (2012-2013) en 1-0 (2013-2014). Bij de Ajuinen is het gevoerde transferbeleid in het tussenseizoen een schot in de roos gebleken. Zo scoorde aanvalsleider Ratko Vansimpsen al viermaal in vijf wedstrijden met inzet en strooide die andere nieuwkomer, Philippe Janssens, met assists. Vooral deze laatste laat de ploeg beter voetballen en dat komt technisch sterke jongens zoals Kevin Janssens en Donjet Shkodra alleen maar ten goede. Voorts heeft trainer Van Acker al meermaals bewezen dat hij zijn team tactisch kan bijsturen en dat hij makkelijk kan overschakelen naar een andere veldbezetting. Laat dat nu net het punt zijn waar zijn voorgangers meer moeite mee hadden zodat Eendracht te voorspelbaar en te stereotiep acteerde. Het bestuur zette de ambities nog wat kracht bij met de aanwerving van diepe spits Daniel Rodrigo De Oliveira. Hij zorgt ongetwijfeld voor een enorme kwaliteitsinjectie. Een injectie van scorend vermogen én snelheid, vorig seizoen toch twee heikele punten. Het is overigens nog wachten op de officiële bevestiging van de KBVB omtrent diens speelgerechtigdheid zodat hij naar alle waarschijnlijkheid dit weekend nog niet in actie zal komen.

De trainer aan het woord

"Zondag staat er voor ‘den eendracht’ een topwedstrijd op het programma.. zeker als je weet dat de andere twee leiders tegen elkaar spelen op vrijdag! Onze tegenstander R.Antwerp is ons en vooral mezelf goed gekend. Benny (assistent-trainer) en ikzelf zijn de rood-witten nog gaan bekijken in hun bekermatch dinsdag tegen Seraing. We mogen wel zeggen dat Antwerp sterker voor de dag komt dan vorig seizoen! Met voorin Owusu en Khiter hebben ze mannen die de goal weten staan, in het middenveld is er met de komst van Di Lallo en Omolo voetballend vermogen bij gekomen. Ondanks het laattijdige vertrek van Bostock hebben ze ook daar nog mogelijkheden genoeg... In de verdediging is er vorige week nog een ervaren verdediger Vanaudenaerde (Club Brugge) bijgehaald. Zoals je ziet wil de Great Old terug een rol van betekenis spelen in deze competitie en hopen ze een feest te kunnen bouwen op het einde van de rit. En daar kennen ze wel wat van! Aan ons om de positieve lijn door te trekken en hopelijk in een vol huis te wedijveren met de Bosuilboys."

Selectie

Van Den Noortgaete, Kempeneer, Smet, De Greef (?), Bogaerts, Filipovic, Lievens, Vanbelle, De Neve, Van Damme (?), De Cuyper, Janssens K., Janssens P., Shkodra, Vansimpsen, Koulibaly, Bael, Van Der Hoeven. Ken Van Damme (ziekte) en Arnaud De Greef (enkel) zijn nog onzeker. Niels Martin werd niet geselecteerd en mag uitkijken naar een andere club.
WEDSTRIJDINFO
 • Speeldag: #4
 • Stadion: Pierre Cornelisstadion
 • Adres: Bredestraat z/n, 9300 Aalst
 • Scheidsrechter: Verboomen Nathan
 • Lijnrechters: Dirk Gilon en Hillaert Mathias
TICKETINFO

Voor deze wedstrijd is de combiregeling van kracht.  De loketten zullen op de wedstrijddag dus verplicht gesloten blijven. Tickets zijn enkel verkrijgbaar in voorverkoop.

Eendracht supporters kunnen voor tickets terecht op de volgende data:

- Zondag 24 augustus van 17u45 tot 18u30 (stadion)
- Maandag 25 augustus van 18u tot 20u (Zandberg)
- Woensdag 27 augustus van 18u tot 20u (Zandberg)
- Zaterdag 30 augustus van 10u tot 12u (stadion)

Tickets voor de bezoekersvakken zijn verkrijgbaar via Antwerp, en enkel in combinatie met een ticket voor georganiseerd busvervoer.

WEDSTRIJDVERSLAG

Eendracht coach Van Acker wijzigde zijn opstelling niet ten opzichte van de laatste competitiewedstrijd in Zaventem. Naast het veld viel er wel een wijziging te noteren. De supporters van Vak K hielden zoals aangekondigd een protestactie. Met spandoeken uitten ze hun ongenoegen nadat het stadsbestuur besliste om de bekerwedstrijd tegen Club Brugge niet in het Pierre Cornelisstadion te laten doorgaan. Ze betraden ook pas vijf minuten na de aftrap de tribune.

Antwerp neemt de bovenhand

Het eerste doelgevaar van dit altijd beladen duel was voor Antwerp. Na zes minuten knalde Owusu richting Van Den Noortgaete maar de bal ging naast. Vier minuten later een eerste kansje voor Aalst. Een hoekschop van op rechts met Shkodra zorgde voor geen gevaar maar de afvallende bal kwam in de voeten van de mee opgerukte Vanbelle die goed voorbracht. Shkodra kon aanleggen maar zijn bal werd afgeblokt. Tien minuten later was Philippe Janssens aan het kanon. Hij kwam goed naar binnen en knalde met links net naast het doel van Brondeel. Antwerp nam langzaam aan de overhand in de wedstrijd en dwong Eendracht tot verdedigen. Na twintig minuten plotseling opschudding voor het Aalsterse doel. Owusu kwam alleen voor Van Den Noortgaete die de bal knap in hoekschop devieerde. Enkele ogenblikken later kreeg Van Damme de eerste gele kaart van de wedstrijd voor een te late tackle. Meteen daarop werd Van Damme op zijn beurt neergehaald, geel voor Carvalho. Vijf minuten voor rust knap samenspel tussen Shkodra, Van Damme en Smet. Onze rechtsachter zette strak voor en Ratko Vansimpsen mistte een schoenlengte om de bal voorbij Brondeel te kunnen duwen. Net voor rust kreeg Kevin Janssens de derde gele kaart van de wedstrijd. Ruststand 0-0. Antwerp had licht de bovenhand in deze eerste helft maar kon zijn kansen niet afwerken.  

De Neve toont zijn kwaliteiten

Tijdens de rust vielen er geen vervangingen te noteren. Antwerp trok de lijn verder en duwde Aalst meteen weer achteruit. Na vijf minuten knalde Dom, na ongelukkig balverlies van De Greef, de bal snoeihard tegen de dwarsligger. Of de bal nadien al dan niet achter de doellijn ging moeten de videobeelden uitmaken. De spelleiding oordeelde alvast van niet. Iedereen was nog niet goed bekomen van Antwerps schot als aan de overkant Gianni De Neve Eendracht Aalst op voorsprong trapte. Van buiten de zestien schoot hij de bal onhoudbaar voorbij de Antwerpse doelman, 1-0. Drie minuten later de eerste vervanging van de wedstrijd. Ken Van Damme, die deze week werd geplaagd door een keelontsteking, werd vervangen door Tjendo De Cuyper. Na 58 minuten zette Vansimpsen zich goed door op rechts. Hij drong de zestien binnen en knalde dan vanuit een scherpe hoek op de vuisten van Brondeel. Twee minuten later een nieuwe gele kaart voor Antwerp, deze keer werd Martens op de bon geslingerd. Vervolgens had Philippe Janssens de 2-0 aan de voet maar hij knalde van dichtbij over. 25 minuten voor tijd opnieuw een goede kans voor de bezoekers. Khiter knalde van op de rand van de grote rechthoek krachtig op doel. Zijn schot werd uit het doel gehaald door een alerte Van Den Noortgaete. Antwerp bleef ondertussen goed voetballen maar er kwam meer en meer ruimte voor Eendracht. Tien minuten voor tijd zorgde Bael bijna voor de 2-0 op een hoekschop van Shkodra. Vijf minuten later zorgde de ingevallen Guvenc bijna voor de gelijkmaker. De kleine technicus nam de bal met een halve omhaal op de slof maar schoot gelukkig voor Aalst net naast. Richard Stricker zette alles op alles en bracht ook nog Matsingi in voor Carvalho. Ook hij kon het tij niet meer keren en Eendracht hield opnieuw de punten thuis. Dankzij deze driepunter en een knappe twaalf op twalf staat Aalst samen met OHL mee aan de leiding. Proficiat aan de spelers en technische staf. Nu op naar het verre Eupen waar we woensdag aan de bak moeten.

Sterk Antwerp gezien

Tijdens de persbabbel bevestigde Regi Van Acker de moeilijke eerste helft. “We begonnen goed maar na twintig minuten had Antwerp de touwtjes in handen. Ons middenveld dacht te veel aan verdedigen waardoor we er te weinig uitkwamen. Ook een pluim voor Antwerp, dat heel goed voetbalde en een veel betere indruk op mij naliet dan deze week tegen Seraing. Dat De Neve over een goed afstandsschot beschikt bewees hij vandaag aan de supporters. Daarna was het overleven geblazen. Het was misschien niet mooi, maar toch wil ik ons ‘ploegske’ een chapeau geven voor hun werkkracht en mentaliteit. Eindelijk behaalt Eendracht Aalst nog eens twaalf op twaalf en staat het mee aan kop. Je voelt dat iedereen binnen de club zich 100% geeft, ondanks dat anderen niet echt meewerken.” Ook Van Acker had alleen maar lovende woorden voor de supportersactie bij het begin van de wedstrijd. 

WEDSTRIJDGEBEURTENISSEN
 • 50' De Neve 1-0
 • 32' Van Damme, 33' Carvalho, Janssens K., 61' Martens
 • Geen
 • 1. Van Den Noortgaete Kevin
 • 3. Vanbelle Wesley
 • 4. De Greef Arnaud
 • 10. Janssens Kevin (89' Lievens)
 • 11. Van Damme Ken (53' De Cuyper)
 • 14. Janssens Philippe
 • 17. Bogaerts Jonas
 • 18. Vansimpsen Ratko (76' Bael)
 • 19. De Neve Gianni
 • 20. Shkodra Donjet
 • 22. Smet Mike
 • 1. Brondeel Jorn
 • 4. Martens Gertjan
 • 5. Vansteenkiste Jannes
 • 23. De Roeck Jonas (72' Guvenc)
 • 7. Dom Joren
 • 8. Vanaudenaerde Gunther
 • 9. Acheampong William Owusu
 • 14. Carvalho Dos Santos Umberto (87' Matsingi)
 • 15. Omolo Johanna Ochieng
 • 16. Di Lallo Anthony
 • 22. Khiter Seid (82' Limbombe)

Fases

 • 90' + 2' EINDE WEDSTRIJD!! EENDRACHT HAALT 12 op 12!!
 • 90+ 2 Heet standje voor de goal maar VDN komt goed uit. De Greef knalt weg.
 • 90' Laatste seconden van de wedstrijd...
 • 89' Vervanging Aalst: Kevin Janssens gaat er af voor Mathias Lievens!
 • 87' Vervanging Antwerp. Matsingi komt er in voor Carvalho.
 • 86' Hoekschop Antwerp maar VDN plukt de bal makkelijk uit de lucht.
 • 85' De laatste vijf minuten. De spanning is te snijden. Haalt Eendracht 12 op 12?
 • 84' Grote mogelijkheid Antwerp. Guvenc knalt in één tijd op de bal die in de lucht hang. Naast het doel.
 • 82' Vervanging Antwerp: Khiter gaat er af voor Limbombe.
 • 81' De afvallende bal wordt hoog over getrapt door Carvalho
 • 81' Vrije trap Antwerp op een afstand van ongeveer 25 meter.
 • 80' Shkodra met een goede hoekschop op het hoofd van Bael die maar net naast kopt.
 • 79' Hoekschop van op rechts voor Eendracht. We duiken de laatste tien minuten in.
 • 77' Eendracht even met tien nadat Bogaerts een hand in het gezicht kreeg.
 • 76' Vervanging Aalst: Vansimpsen gaat er uit voor Steve Bael.
 • 74' AJOOINEN! knalt door het stadion!
 • 74' Kansje Antwerp. Dom kopt in de handen van VDN.
 • 72' Een verdediger er af voor een aanvallend ingestelde middenvelder
 • 72' Vervanging Antwerp: De Roeck gaat er af voor Guvenc.
 • 64' Grote kans Antwerp. Dom brengt voor op Khiter die van op de zestien knalt maar VDN met een prachtige redding. In de herneming knalt Vansteenkiste over.
 • 62' Shkodra legt de hoekschop terug op Smet. Die brengt voor en De Neve kopt lateraal naar PH. Janssens. Hij schakelt één Antwerp man uit maar knalt dan over. Uitstekende kans voor Aalst.
 • 61' Vrije trap met Janssens Ph. Hij speelt de bal centraal naar zijn naamgenoot die de bal via een Antwerps been in hoekschop trapt.
 • 61' Gele kaart Martens. Hij haalde De Cuyper neer die naar binnen kwam.
 • 59' Opnieuw Joren Dom die voor het gevaar zorgt aan Antwerp zijde. Zijn knal wordt gestopt door VDN
 • 58' Vansimpsen alleen door op rechts. Hij gaat de zestien binnen en knalt de bal vanuit een scherpe hoek op de Antwerpse doelman.
 • 55' Opnieuw Dom met een schot maar deze keer veel slechter geplaatst.
 • 53' Wissel Aalst: Van Damme gaat er af voor Tjendo De Cuyper.
 •  Net voor het doelpunt van Aalst verdedigde De Greef slecht uit waardoor Joren Dom kon uithalen. Zijn schitterende schot spatte uiteen tegen de lat. Het is ons niet duidelijk of de bal al dan niet over de doellijn was.
 • 50' GOOAAAAL!! De Neve knalt de bal schitterend in het doel!
 • 45' Tweede helft is begonnen!
 • 46' Einde van de eerste helft. We gaan rusten bij 0-0.
 • 45' Laatste wapenfeit waarschijnlijk. Vrije trap net voorbij het midden
 • 45' Geel voor Kevin Janssens en vrije trap Antwerp.
 • 43' We naderen het einde van de eerste helft waar tot nu toe de beste kans voor Royal Antwerp was.
 • 39' Mooie driehoek Shkodra - Van Damme - Smet. Smet brengt strak voor maar Vansimpsen komt een schoenlengte te kort om de bal in het doel te duwen.
 • 36' Op het veld veel middenveldspel met weinig kansen langs beide zijden. Naast het veld veel animo op de tribunes met supporters die voor een leuke sfeer zorgen.
 • 33' Geel voor Antwerp deze keer. Carvalho haalt Van Damme neer. Indien de scheids had laten spelen lagen er mogelijkheden voor Aalst.
 • 32' Geel voor Ken Van Damme. Hij komt te laat met zijn tackle op een Antwerpse verdediger.
 • 29' Kans Antwerp FC. Owusu legt af op Acheampong die voorlangs knalt.
 • 20' De hoekschop die daarop volgt levert niets op. Integendeel een vrije trap in het voordeel van Aalst.
 • 20' Groot gevaar van Antwerp. VDN haalt knap de bal uit zijn doel. Schot van dichtbij van Owusu.
 • 19' Ondertussen knalt Ph. Janssens een eerste keer op doel van op rechts. Net naast de Antwerpse kooi.
 • 19' Eendracht probeert net zoals in de vorige competitiewedstrijden er al voetballend uit te komen.
 • 12' Vrije trap Antwerp van op links. Zonder gevaar.
 • 10' In eerste instantie zonder gevaar. Maar dan brengt Vanbelle voor van op links. Shkodra kan schieten maar zijn schot wordt afgblokt. Eerste doelgevaar van Aalsterse zijde.
 • 9' Hoekschop Eendracht van op rechts met Shkodra
 • 6' Eerste schotje van Antwerp. Owusu schiet in de handen van VDN
 • 5' Geslaagde actie!
 • 5' De supporters van Vak K komen in het stadion!
 • 0' Eendracht trapt de wedstrijd op gang!
 •  De spelers betreden het terrein!
 •  Ze zullen 5 minuten later de tribune betreden. Het clubbestuur steunt de actie van haar supporters.
 •  Zoals jullie al op onze Facebookpagina konden zien houden onze supporters van Vak K een actie tegen het stadsbestuur.
 •  Welkom in het Pierre Cornelisstadion!
WEDSTRIJDGEBEURTENISSEN
 • 50' De Neve 1-0
 • 32' Van Damme, 33' Carvalho, Janssens K., 61' Martens
 • Geen
 • 1. Van Den Noortgaete Kevin
 • 3. Vanbelle Wesley
 • 4. De Greef Arnaud
 • 10. Janssens Kevin (89' Lievens)
 • 11. Van Damme Ken (53' De Cuyper)
 • 14. Janssens Philippe
 • 17. Bogaerts Jonas
 • 18. Vansimpsen Ratko (76' Bael)
 • 19. De Neve Gianni
 • 20. Shkodra Donjet
 • 22. Smet Mike
 • 1. Brondeel Jorn
 • 4. Martens Gertjan
 • 5. Vansteenkiste Jannes
 • 23. De Roeck Jonas (72' Guvenc)
 • 7. Dom Joren
 • 8. Vanaudenaerde Gunther
 • 9. Acheampong William Owusu
 • 14. Carvalho Dos Santos Umberto (87' Matsingi)
 • 15. Omolo Johanna Ochieng
 • 16. Di Lallo Anthony
 • 22. Khiter Seid (82' Limbombe)

Foto's

Foto's: Kenneth Demaret, Yves Janssens

Video

banners 01

banners 02

banners 03

plastiek hofstade cleemput   ds  X3  Joma

coachpartners goeiedag accofarijsUntitled 1

Untitled 4Untitled 2 LogoUntitled 3jupiler

4thoenaaaa  

linjekes banner logo site adres