3 - 1 KAS Eupen Eendracht Aalst

woensdag 3 september 2014 - 20u30
Proximus League

VOORBESCHOUWING

Met de midweektopper op het veld van KAS Eupen is Eendracht reeds toe aan wedstrijd vijf van deze nieuwe jaargang. De wedstrijden volgen elkaar in een sneltempo op maar dat lijkt Eendracht allerminst te deren. De winst tegen Royal Antwerp FC was reeds de zesde overwinning in evenveel wedstrijden met inzet. De cijfers zijn ronduit indrukwekkend. Een gedeelde leidersplaats met OH Leuven en al een bonus de op nummer drie in de klassering, KAS Eupen, is het schitterende gevolg.

Duitse én Belgische fusieclub

Het voetbal in Eupen maakte zijn opmars in 1908. Er werden op Duits grondgebied (Eupen behoorde toen nog tot Duistland nvdr.) twee voetbalverenigingen te Eupen opgericht. Pas in 1919, na het ondertekenen van het verdrag van Versaille (toen Eupen officieel aan het Belgische grondgebied werd toegekend) fusioneerden beide verenigingen tot Verein Für Jugend und Volkspiele e.V. Eupen. Een jaar later sloot de club zich aan bij de KBVB onder de naam La Jeunesse Eupen. Datzelfde jaar sloot ook een tweede club uit Eupen, FC Eupen 1920 zich aan bij de KBVB. Bij het toekennen van de stamnummers in 1926 kreeg La Jeunesse het stamnummer 108 en FC Eupen het stamnummer 92 toegewezen. Net na de Tweede Wereldoorlog fusioneerden beide clubs tot Alliance Sportive Eupen, de club zoals we ze nu kennen onder stamnummer 4276. Pas vanaf de jaren vijtig speelde AS Eupen in de nationale voetbalreeksen. Het zou tot 2002 duren wanneer de KAS Eupen voor het eerst promoveerde naar de tweede klasse. Het speelde zelfs prompt de eindronde met SV Zulte-Waregem en het ter ziele gegane K.Heusden-Zolder en FC Denderleeuw. Hoewel een knappe tweede plaats in de competitie zat promotie er dat jaar niet in. Die promotie kwam er wel geheel onverwacht na winst in de eindronde anno 2009. KAS Eupen promoveerde voor het eerst naar eerste klasse en ging zo de geschiedenisboeken in als allereerste Duitstalige voetbalclub in de hoogste afdeling. Na amper één seizoen degradeerden de Panda's echter terug naar tweede waar ze sindsdien jaar na jaar een hoofdrol vertolken. De Duitstalige club zag een nieuwe promotie al tot tweemaal toe op een haar na door de neus geboord.

De tegenstander

Het spreekt voor zich dat KAS Eupen door velen dit seizoen als absolute titelkandidaat naar voren wordt geschoven. Ook KAS Eupen begon verschroeiend aan de competitie met een 3-0 zege tegen het uit eerste gedegradeerde RAEC Mons. Ook in de beker wonnen de Panda's, zij het steeds met het kleinste verschil, van Royal Francs Borains en Royal Wallonia Walhain. Hun bekeravontuur gaat verder op het veld van Sporting Charleroi. Tussentijds nam KAS Eupen in de competitie ook de maat van Seraing United (2-3) en AFC Tubize (1-0). Afgelopen vrijdag verloor KAS Eupen de eerste echte clash van de competitie op het veld van OH Leuven, de gedoodverfde titelkandidaat, met 2-0 cijfers. KAS Eupen was zeker niet de mindere van OHL maar details beslisten de wedstijd in het voordeel van OHL. Wanneer we een blik werpen op de spelerskern van onze komende tegenstander dan kan je niet anders dan concluderen dat KAS Eupen over een erg sterke spelersgroep beschikt. Hun uitblinker van vorig seizoen, Niels Schouterden, verliet de club voor promovendus KVC Westerlo. Toch wemelt het nog van talent en kwaliteit bij de Panda's. Samuel Asamoah, Michaël Lallemand en Juan Ochoa Lopez zijn de absolute steunpilaren van hun elftal dat bekend staat voor hun snel en verzorgd maar vooral offensieve spel. Met Luis Garcia Fernandez speelt er zelfs een ex-Spaans international (5 caps) in hun rangen. Hij verdedigde de kleuren van o.a. Real Madrid, Espanyol Barcelona en Real Zaragoza. En dan zijn er nog Florian Taulemesse, Guy Defour en Victor Kurto. Stuk voor stuk erg sterke spelers met bovendien erg veel ervaring in de hogere reeksen.

Foto voorbeschouwing Pakt Van Den Noortgaete opnieuw punten voor Eendracht?

Complexloos

Eendracht kan zonder complexen afreizen naar het verre Eupen. Het kan vrank en vrij voetballen op het veld van een op papier sterkere tegenstander. Met reeds twaalf verzamelde punten voelt Eendracht geen enkele druk. Voor Eendracht kan alles, moet niets. De thuisploeg echter moet winnen wil het de verliespartij op het veld van OHL wegwerken. Net daar kan Eendracht Aalst van profiteren. KAS Eupen zal ruimte weggeven, daar zullen de Aalsterse mogelijkheden liggen. Bovendien beschikt coach Van Acker over zijn vroegere poulain Daniel Rodrigo de Oliveira. De Braziliaanse Belg wordt ongetwijfeld Regi's geheime wapen op zoek naar een vijfde overwinning op rij. Het zou een regelrechte stunt betekenen. Maar laten we vooral niet beginnen zweven en de voetjes stevig op de grond houden. De winst tegen R.Antwerp FC was mooi maar we mogen wel stellen dat KAS Eupen de eerste échte waardemeter wordt voor dit Eendracht Aalst. Het is nagenoeg ook duidelijk dat het bestuur met Regi Van Acker de juiste man aan het sportieve roer bracht. Van Acker laat dit Eendracht terug swingen zoals vanouds. Mocht hij er ook in slagen punten mee te graaien uit het verre Eupen, dan kan menig Iendrachter al stiekem beginnen dromen van de eerste periodetitel. Philippe Janssens en Arnaud De Greef zijn onzeker voor de trip naar de Oostkantons. Beiden sukkelen met een gekneusde enkel. De spelerslicentie van Daniel Rodrigo de Oliveira is binnen zodat hij speelgerechtigd is en effectief ook deel uitmaakt van de Aalsterse kern.

De trainer aan het woord

"KAS Eupen is één van de ploegen die ikzelf in de hoogste categorie zet. Duidelijke titelambities, groot budget, profploeg met een mix van ervaren en jonge spelers... Ze hebben hun laatste wedstrijd verloren op OHL maar thuis nog geen enkel tegendoelpunt geslikt! Een ploeg die in alle omstandigheden blijft voetballen en nadrukkelijk balbezit nastreeft tot in de laatste minuut... Aan ons om onze kwaliteiten daar tegenover te zetten en de strijd aan te gaan. Verre verplaatsing dus komt er niemand graag met lege handen terug!"

 

Selectie

Van Den Noortgaete, Kempeneer, Smet, De Greef (?), Bogaerts, Filipovic, Lievens, Vanbelle, De Neve, Van Damme, De Cuyper, Janssens K., Janssens P. (?), Shkodra, Vansimpsen, Koulibaly, Bael, De Oliviera
WEDSTRIJDINFO
  • Speeldag: #5
  • Stadion: Kehrwegstadion
  • Adres: Kehrweg 14, 4700 Eupen
  • Scheidsrechter: Gert Deckers
  • Lijnrechters: Christophe Batiston en Jean-Marie Dans
TICKETINFO

Voor deze wedstrijd is de combiregeling opgelegd. Tickets zijn dus enkel verkrijgbaar in combinatie met georganiseerd busvervoer bij één van onze erkende supportersclubs.

Ticketprijzen
Volwassenen: 15 euro
6-15 jaar: 7 euro
-6 jaar: gratis

WEDSTRIJDVERSLAG

Trainer Regi Van Acker voerde één wijziging door in zijn basisopstelling.  Matthias Lievens nam in het hart van de defensie de plaats in van de licht geblesseerde Arnaud De Greef, die wel op de bank zat.  Daar kreeg hij onder andere het gezelschap van onze nieuwste aanwinst Daniel Rodrigo De Oliveira.

Weinig doelgevaar

Het eerste gevaar leverde ook meteen een doelpunt op.  Luis Garcia mocht voor de thuisploeg een vrije trap nemen van net buiten het strafschopgebied.  Florian Taulemesse deed het schot van de Spaanse ex-international lichtjes afwijken en Kevin Van Den Noortgaete was geklopt (1-0).  Eendracht stond zo voor het eerst dit seizoen op achterstand.  De reactie bleef echter niet uit maar doelman Hendrik Van Crombrugge pareerde de uithaal van Kevin Janssens.  Aan de overzijde liet Luis Garcia zich opnieuw opmerken toen hij een voorzet ineens op de slof nam.  Kevin Van Den Noortgaete redde met de vuisten.  Na dit openingskwartier viel de partij een beetje stil.  We zagen veel middenveldspel maar beide ploegen slaagden er niet meer in om echt voor dreiging te zorgen.  Victor Curto knalde voor Eupen nog eens over en Donjet Shkodra mikte een Aalsterse vrije trap naast.  We gingen dan ook rusten bij 1-0.

Debuut

Regi Van Acker greep in en opteerde voor twee spitsen.  Daniel Rodrigo De Oliveira maakte zijn debuut in het shirt van Eendracht en Ken Van Damme bleef in de kleedkamer.  Toch was het Eupen dat meteen naar voor trok bij het begin van de tweede helft.  Na enkele gevaarlijke voorzetten schoot Victor Curto niet zo hoog over en Florian Taulemesse zag zijn poging via Matthias Lievens maar net over de lat verdwijnen.  Bij de volgende mogelijkheid was het wel raak.  Michael Lallemand werd op rechts vrijgespeeld en de invaller knalde de 2-0 onder Kevin Van Den Noortgaete tegen de netten.  Lang kon de thuisploeg echter niet genieten van de dubbele bonus.  Daniel Rodrigo De Oliveira worstelde zich door de verdediging en na wat geharrewar werkte hij de aansluitingstreffer met het hoofd in doel (2-1).

Sterk Eendracht

Eendracht ging op zoek naar een tweede doelpunt en Eupen werd met veel druk naar voor op de eigen speelhelft teruggedrongen.  De Ajuinen doken een aantal keer gevaarlijk op voor de kooi van Hendrik Van Crombrugge maar het vizier stond niet scherp afgesteld.  Even later kwam een corner aan de tweede paal bij Ratko Vansimpsen terecht.  Hendrik Van Crombrugge had echter een knappe redding in huis op de poging van onze aanvaller.  Aan de overkant kwam er logischerwijze steeds meer ruimte om te counteren.  Op één van die tegenstoten trapte Samuel Asamoah naast.  In de 88e minuut was Aalst in dezelfde fase tot drie keer toe zeer dicht bij de verdiende gelijkmaker.  In eerste instantie vond Daniel Rodrigo De Oliviera keeper Hendrik Van Crombrugge op zijn weg.  In de herneming zagen Ratko Vansimpsen en wederom onze Braziliaanse spits hoe een verdediger hun poging nog op de lijn keerde.  Diep in de toegevoegde tijd werd het nog 3-1 toen een voorzet van Samuel Asamoah via Matthias Lievens ongelukkig in eigen doel verdween.

Eendracht verliest zo voor het eerst dit seizoen maar blijft wel medeleider met 12 op 15 en kan met opgeheven hoofd huiswaarts keren.  Zondag staat al een volgende topper op het programma met het bezoek van Sint-Truiden.  Supporters op post!

WEDSTRIJDGEBEURTENISSEN
  • 11’ Taulemesse (1-0), 57’ Lallemand (2-0), 58’ Rodrigo De Oliveira (2-1), 95’ own-goal Lievens (3-1)
  • 17’ Kenne, 67’ Radebe, 77’ Rodrigo De Oliveira

29. Van Crombrugge
3. Diallo
6. Kenne
7. Curto
10. Asamoah
11. Bassey (45’ Lallemand)
12. Radebe
19. Taulemesse (78’ D’Ostilio)
20. Garcia (73’ George)
44.
Ochoa
80. Rodriguez Garcia

1. Van Den Noortgaete
3. Vanbelle
6. Lievens
10. Janssens K.
11. Van Damme (45’ Rodrigo De Oliveira)
14. Janssens P. (87’ Koulibaly)
17. Bogaerts
18. Vansimpsen
19. De Neve
20. Shkodra (83’ De Cuyper)
22. Smet

Foto's

Foto's: Kenneth Demaret, Yves Janssens

Video

banners 01

banners 02

banners 03

plastiek hofstade cleemput   ds  X3  Joma

coachpartners goeiedag accofarijsUntitled 1

Untitled 4Untitled 2 LogoUntitled 3jupiler

4thoenaaaa  

linjekes banner logo site adres