0 - 0 OH Leuven Eendracht Aalst

zaterdag 22 november 2014 - 20u00
Proximus League

VOORBESCHOUWING

Met amper één behaald puntje in de laatste vijf wedstrijden is Eendracht inmiddels weggezakt naar een gedeelde achtste plaats in de algemene rangschikking. Hoog tijd om het tij te keren, al wordt dat allesbehalve makkelijk op bezoek bij het pas naar tweede gedegradeerde Oud Heverlee Leuven.

Zwarte Duivels Heverlee

Oud Heverlee Leuven of OHL ontstond in 2002 uit één grote fusie tussen Stade Leuven, Daring Club Leuven en Zwarte Duivels Heverlee. Stade Leuven werd opgericht in 1903 en kreeg later het stamnummer 18 toegewezen van de KBVB. Deze traditieclub speelde altijd in de nationale reeksen en was welgeteld één seizoen (1949-1950) actief in de hoogste afdeling (ere-klasse). Op moment van de fusie speelde Stade Leuven nog in de derde klasse. Daring Club Leuven werd pas opgericht in 1948, als een fusie tussen Sporting Club Leuven en Victoria FC Louvain. De club beleefde haar hoogtepunt tijdens het seizoen 1950-1951 toen het 2 ware derby's mocht afhaspelen tegen grote broer Stade Leuven in tweede klasse. Het werd het enige seizoen tweede klasse. Op moment van de fusie in 2002 was Daring Club Leuven actief in eerste provinciale. Toen in 2002 het Leuvense stadsbesteur beide clubs bijeenbracht bleken er toch nog een aantal onoverkomelijke problemen zich te manifesteren. Daarom zocht men toenadering met de buren van Zwarte Duivels Heverlee, op dat moment een derdeklasser. Fusieclub OHL was meteen geboren. Ook Eendracht Aalst schreef mee aan de prille geschiedenis van de Leuvense fusieclub. In hun eerste seizoen (in derde klasse) behaalde OHL de eindronde voor promotie. In de finale tegen ons eigen Eendracht Aalst verloor het een ware thriller na strafschoppen (met Yvan De Corte in een heldenrol). In 2005 promoveerde OHL dan toch naar tweede klasse dankzij de vele doelpunten van wijlen François Sterchele. Pas in 2011 behaalde OHL de titel in tweede klasse en mocht zo voor het eerst naar eerste klasse. Toen OHL het behoud afdwong in dat eerste seizoen eerste klasse schreef het geschiedenis voor het Leuvense voetbal. Nog nooit was een Leuvense ploeg erin geslaagd om langer dan één seizoen in eerste klasse te vertoeven. De euforie rond de successen maakte echter al snel weer plaats voor de harde realiteit want eind vorig seizoen degradeerde OHL na drie seizoenen eerste klasse opnieuw naar het vagevuur van tweede.

Dipje

OHL begon, misschien een beetje tegen de verwachtingen in, verschroeiend aan het nieuwe seizoen. Het stond meer dan tien speeldagen onafgebroken aan de leiding en won dan ook de eerste periodetitel. Pas sinds de laatste weken begint het Leuvense blok wat af te brokkelen. Verlies in eigen huis tegen Seraing United (0-3) en gelijke spelen thuis tegen Virton (1-1) en op het veld van RAEC Mons (1-1) zorgden ervoor dat OHL serieus teruggleed in de algemene rangschikking. OHL staat nu op een zesde plaats met dertig punten, acht punten minder dan leider STVV. De laatste twee wedstrijden knoopten de Leuvenaars echter terug aan met een overwinning. Zo werden Tubize (0-1) en Woluwe-Zaventem (3-0) relatief makkelijk opzij gezet ondanks het veel mindere spel. De kern van coach Ivan Leko (ex-Club Brugge) oogt wel indrukwekkend. Zo verdedigt ex-Rode Duivel Logan Bailly het doel. Achterin stikt de fusieclub van de ervaring met Kenny Van Hoevelen (ex-KVM), David Vandenbroeck (ex-Zulte Waregem) en Kenny Thompson (ex-AA Gent). Met John Bostock (ex-Antwerp en jongste debutant ooit in de Engelse Premier League), Kenneth van Goethem (ex-KVM) en Flavien Le Postollec (ex-RAEC Mons) beschikt OHL op papier over het beste middenveld van tweede klasse. Ook voorin heeft Leko heel wat keuze. Ibrahima Somé (ex-STVV), Ben Yagan en Thomas Azevedo moeten zich tevreden stellen met een plaatsje op de bank want Cerigioni, Iddi (ex-KVM) en Croizet krijgen de laatste weken de voorkeur.

Foto voorbeschouwing Kevin Janssens moet de draaischijf worden van Eendracht nu zijn naamgenoot geblesseerd is.

Crisis

Met 1/15 mogen we stilaan het woord crisis in de mond nemen. De ontgoochelingen beginnen zich op te stapelen. De laatste weken speelt Eendracht zeker niet slecht maar doelpunten worden met de regelmaat van de klok in geschenkverpakking weggegeven. Na het verlies op eigen veld tegen AFC Tubize verwacht men een reactie van de Aalsterse spelersgroep. Een verplaatsing naar OHL lijkt op het eerst zicht geen gezondheidswandeling toch wordt het daar in Leuven een andere wedstrijd dan die van afgelopen zaterdag. Voetballende ploegen zoals OHL liggen Eendracht gewoon veel beter. Bovendien blijkt Eendracht dit seizoen een te duchten tegenstander op verplaatsing. Het lijkt buitenshuis gewoon veel beter te lopen dan op eigen veld. Coach Van Acker, die zaterdag enorm ontgoocheld was in de prestatie van zijn ploeg, hoopt dat Eendracht de steeds terugkerende fouten uit het spel bant en nog eens kan aanknopen met puntengewin na een prima prestatie. De heenronde afsluiten met 22 punten zou wat zuur smaken na de fantastische start die Eendracht maakte dit seizoen. De ambitie is nog steeds de linkerkolom en voorlopig staat Eendracht daar ook nog altijd, al kan dat in voetbal heel snel veranderen.

De trainer aan het woord

"Zaterdag gaan we op verplaatsing bij OHL, die niet alleen de eerste periode hebben gewonnen maar als ex-eersteklasser ook de grootste titelkandidaat zijn. Na een kleine dip in de resultaten zijn ze terug op titelkoers. Hier sluiten we de heenronde van dit seizoen af! Nu is het aan ons om uit het dal van mindere uitslagen te kruipen. Gelukkig blijven we onze aanvallende speelwijze aanhouden, dit zijn we onze supporters verplicht! We trekken de nodige lessen uit onze fouten die we hebben gemaakt en gaan voor de winst…OHL, here we come !!"

Voor Philippe Janssens (knie), Steve Bael en Smet (groepstraining net hervat) komt de verplaatsing naar Leuven nog te vroeg. Ken Van Damme keert terug uit schorsing. Geenens, Lapage en Van Der Hoeven treden aan met Jong Eendracht Aalst.

Selectie

Van Den Noortgaete, Kempeneer, De Greef, Bogaerts, Filipovic, Lievens, Vanbelle, De Neve, Van Damme, De Cuyper, Janssens K., Martin, Shkodra, Vansimpsen, Koulibaly, De Oliveira.
WEDSTRIJDINFO
 • Speeldag: #17
 • Stadion: Den Dreef
 • Adres: Kardinaal Mercierlaan 46, 3001 Heverlee (Bezoekersingang: Tervuursevest - 3001 Heverlee)
 • Scheidsrechter: Thierry Derycke
 • Lijnrechters: Cedric Waroux en Raf Eerdekens
BUSREIZEN

In principe leggen volgende supportersclubs een bus in voor deze wedstrijd:

WEDSTRIJDVERSLAG

Coach Van Acker wijzigde zijn team op een aantal posities. Zo gaf Predrag Filipovic verstek met gekneusde ribben zodat Matthias Lievens centraal in de defensie mocht starten. Op de linkerflank geen Tjendo De Cuyper. Shkodra verhuisde naar diens positie zodat Ken Van Damme zijn plaats op het middenveld terug innam.

Stevig begin

De thuisploeg begon verschroeiend aan de wedstrijd. Onder impuls van een sterke Bostock beukte OHL richting Van Den Noortgaete. Amper afgetrapt zonderde diezelfde Bostock met een schitterende dieptepass Cerigioni af alleen voor doel maar Kevin Van Den Noortgaete maakte zich goed breed en voorkwam een vroege achterstand. Toch reageerde Eendracht meteen. Na een overtreding op de prima spelende Shkodra belandde de bal door een bos van benen ei zo na in doel. Na deze veelbelovende start viel de wedstrijd volledig stil. Eendracht focuste zich voornamelijk op de verdedigende taken, logisch na het vele puntenverlies de laatste weken.

Afstandsschoten

Tot ergernis van het thuispubliek krasselde OHL erop los. De Aalsterse verdediging werd niet meer in verlegenheid gebracht, doelman Van Den Noortgaete beperkte zich enkel tot die ene goede tussenkomst in de openingsminuten. Verder probeerden Cools en de hard werkende Croizet het vooral vanop afstand, zonder overtuiging en doelgevaar. Eendracht speelde goed mee maar zetten Bailly evenmin op de proef. OHL ontsnapte wel een paar keer aan goed afgeweerde afstandsknallen van Kevin Janssens en De Oliveira. Onder licht gemor van het thuispubliek gingen beide ploegen dan ook de rust in.

 

Donjet Shkodra

De tweede helft begon net zoals de eerste helft. De thuisploeg, volop gesteund door het talrijk opgekomen thuispubliek, trok ten aanval. Van Den Noortgaete moest meteen zijn uitstekende reflexen tonen toen Vandenbroeck gelukkig in balbezit kwam. Croizet en Iddi konden zich beter doorzetten de tweede helft en zorgden voor gevaarlijke standjes voor het Aalsterse doel. Toch prikte Eendracht stevig tegen. Donjet Shkodra ging op wandel door de thuisdefensie maar hij zag zijn harde knal nog net in hoekschop geweerd. Op het uur stond Van Damme zijn doelman gevat bij op de doellijn. Eendracht ontsnapte maar aan de overkant werd een zoveelste overtreding op Shkodra niet verzilverd. De vrije trap van Vanbelle was te zwak om Bailly te verontrusten.

Stevig defensief blok

Halverwege de eerste helft grote opschudding in het stadion. De snelle Iddi sneed slim de zestien van Eendracht binnen en kwam ten val. Heel het stadion schreeuwde om een strafschop maar Iddi werd bestraft met geel voor een (vermeende) schwalbe. Net voor het ingaan van het slotkwartier kende Eendracht nog een sterk moment. Eerst kon De Oliveira net niet scoren op een doorgekopte bal van Lievens en even later bediende De Oliveira de uitstekend spelende Vansimpsen maar de Limburger raakte de bal maar half. Dat waren de uitgelezen momenten om OHL helemaal KO te slaan. In het slotkwartier beperkte Eendracht zich enkel tot verdedigen en het stond achterin als een huis...tot in de allerlaatste minuut van de toegevoegde tijd Bostock tot tweemaal toe de beslissende goal aan de voet had maar telkens stond een Aalsterse verdediger goed in de weg. Het punt werd gevierd als een overwinning zodat Eendracht de heenronde afsloot met 23 punten en een tiende plaats.

WEDSTRIJDGEBEURTENISSEN
 • geen
 • 24' De Oliveira, 31' Bostock, 68' Iddi

26. Bailly
3. Vandenbroeck
4. Reynaud
6. Van Goethem
9. Iddi
10. Croizet (79' Yagan)
11. Cerigioni (67' Kostovski)
12. Cools
14. Azevedo (55' Somé)
15. Bostock
20. Trenson

1. Van Den Noortgaete
3. Vanbelle
4. De Greef
6. Lievens
10. Janssens
11. Van Damme
17. Bogaerts
18. Vansimpsen (90' Koulibaly)
19. De Neve
20. Shkodra
23, De Oliveira (85' De Cuyper)

Fases

 • 22u14 Oostende - Okapi Aalstar 97-81 (eindstand)
 • 22u09 In Oostende gaat Okapi een eerste keer dit seizoen verliezen. Een achterstand van 15 punten op enkele minuten van het einde. Onze man in Oostende is buschauffeur Vantjen.
 • 21u57 We proberen straks nog de eindstand mee te geven in de baskettopper Oostende - Okapi Aalstar. Opgelet: onze website gaat offline vanaf 22u30 (serveronderhoud)
 • 21u56 Volgende week zondag begint de terugronde. We ontvangen promovendus KV Woluwe-Zaventem in het Pierre Cornelisstadion.
 • 21u55 Jullie volgden met een 700-tal deze live verslaggeving.
 • 21u55 Wedstrijd afgelopen. Eendracht Aalst viert het punt terwijl het thuispubliek hun helden trakteert op een fluitconcert.
 • 90'+3 Bostock met een vrije schietkans, pal op een bezoekende verdediger. Eendracht ei zo na de boot in.
 • 90'+2 Yagan wandelt door de bezoekende defensie, legt de bal breed voor Bostock die zijn afgeweken bal net naast ziet belanden.
 • 90' Update uit Oostende: na het derde quarter staat Okapi 75-65 achter.
 • 90' Vansimpsen, een uitstekende wedstrijd gespeeld, gaat eruit voor Koulibaly.
 • 90' De laatste minuut officiële speeltijd zijn ingegaan. Eendracht stevent af op een verdiend punt.
 • 89' VDN wordt niet echt op de proef gesteld, van een slotoffensief is dan ook geen sprake.
 • 85' Wissel EA: De Cuyper komt voor De Oliveira.
 • 83' Eendracht kan nu al een tijdje niet meer tegenprikken. Coach Van Acker lijkt ook niet te gaan vervangen.
 • 81' Heet standje voor het doel van VDN maar ons sluitstuk werkt met behulp van Vanbelle de bal weg.
 • 79' Laatste wissel OHL. Croizet gaat eruit voor Yagan.
 • 79' Het gevaar is gaan liggen.
 • 78' Vrije trap OHL. Opgelet!
 • 75' Vansimpsen en De Oliveira met een prima actie. Vansimpsen kan net niet goed besluiten en weg kans.
 • 74' Alweer hoekschop na een lange ren van Shkodra.
 • 73' De Oliveira kan net niet scoren na een doorgekopte bal van Lievens. Nieuwe corner.
 • 73' Hoekschop Eendracht na een snelle tegenaanval.
 • 68' Iddi krijgt geel na een schwalbe in de Aalsterse zestien. Veel opschudding bij het thuispubliek.
 • 67' Hoekschop OHL levert niets op.
 • 66' De wedstrijd gaat goed op en af. Eendracht zit goed in de wedstrijd, het blijft wel uitkijken voor de snedige acties van de thuisploeg.
 • 63' De vrije trap van Vanbelle is te zacht en wordt makkelijk gepakt door Bailly.
 • 62' Eendracht met een paar gevaarlijke pogingen. Uiteindelijk vrije trap vanop een interessante positie.
 • 60' Ken Van Damme veegt een schot van de lijn. Eendracht ontsnapt aan een achterstand.
 • 60' Een nieuwe hoekschop voor OHL. Opletten geblazen.
 • 59' Even tussendoor: Okapi leidt aan de rust in Oostende met 49-52
 • 58' Inmiddels hoekschop OHL, dat wel beter in de match zit dan voor de rust.
 • 57' De Aalsterse aanvalsgolf is inmiddels gaan liggen.
 • 56' Shkodra met een uitstekende mogelijkheid. De bal wordt nog net in hoekschop gedevieerd.
 • 55' Wissel OHL. Azevede gaat eruit voor Somé.
 • 54' Iddi met een harde knal, de bal gaat ver over.
 • 52 Goede Leuvense aanval maar de voorzet van Croizet bereikt niemand.
 • 51' Ken Van Damme met een afstandsschot, de bal gaat naast.
 • 50' VDN redt een poging Vandenbroeck met een perfecte reflex.
 • 50' Vrije trap voor OHL. Het thuispubliek zet er zich nu vol achter.
 • 46' Eendracht trapt de tweede helft op gang.
 • 20u53 Een update uit Oostende: na het eerste quarter staat Okapi Aalstar 31-24 in het krijt. De thuisploeg ging verschroeiend van start maar Okapi knabbelt aan de achterstand.
 • 20u48 Eendracht duikt de rust in bij een logische 0-0 stand.
 • 45' De rust komt in zicht. Nog één minuut officiële speeltijd.
 • 42' Azevede schiet te zwak op VDN.
 • 41' OHL nu met een vrije trap vanop een interessante positie.
 • 39' De Aalsterse vrije trap levert niets op.
 • 38' Vrije trap Eendracht Aalst vanop links.
 • 36' OHL probeert het vanop afstand. Dit keer is het Azevedo die de bal naast doel trapt.
 • 33' Cools met een goed schot, de bal zoeft niet zo ver naast de kooi van VDN.
 • 30' Bostock krijgt geel na een harde tackle op Van Damme
 • 30' Typerend voor de wedstrijd van OHL: Croizet schiet een bal net niet uit het stadion.
 • 26' Eendracht steekt af en toe gevaarlijk een neus aan het venster.
 • 24' De Oliveira krijgt de eerste gele kaart van de wedstrijd.
 • 20' Alweer Aalsters doelgevaar maar de poging van Kevin Janssens werd nog afgeblokt.
 • 17' De Neve komt met een gelukje in balbezit maar zijn pegel gaat over het doel van Bailly.
 • 15' Na het veelbelovende begin is OHL inmiddels weggedeemsterd.
 • 13' Eendracht heeft het evenwicht inmiddels hersteld.
 • 9' Appel voor hands maar de ref laat doorspelen. Kevin Janssens haalt de angel uit de bezoekende counter.
 • 9' Opnieuw een vrije trap voor Eendracht, dat zich goed in de wedstrijd knokt.
 • 6' Bal op de lijn gered! OHL ontsnapt aan een vroege achterstand.
 • 6' Vrije trap Eendracht Aalst vanop een interessante positie.
 • 5' De thuisploeg heeft de wedstrijd stevig in handen.
 • 3' Bostock bereikt met een schitterende pass Cerigioni, die pal op VDN besluit.
 • 1' OHL trapt de wedstrijd op gang!
 • 19u59 Beide ploegen betreden het veld.
 • 19u55 Veel volk opgekomen hier in Leuven. De tribunes zijn aardig gevuld. De opkomst in het bezoekende vak is wel niet denderend.
 • 19u40 Bij Eendracht komen Lievens en Van Damme terug in de ploeg voor de geblesseerde Filipovic en Tjendo De Cuyper. Dat is opmerkelijk want Tjendo was vorige week nog de beste Aalstenaar.
 • 19u35 Welkom vanuit het Leuvense stadion Den Dreef! Bij Eendracht Aalst vandaag geen Predrag Filipovic, hij is verschillende weken buiten strijd met een ribblessure.
WEDSTRIJDGEBEURTENISSEN
 • geen
 • 24' De Oliveira, 31' Bostock, 68' Iddi

26. Bailly
3. Vandenbroeck
4. Reynaud
6. Van Goethem
9. Iddi
10. Croizet (79' Yagan)
11. Cerigioni (67' Kostovski)
12. Cools
14. Azevedo (55' Somé)
15. Bostock
20. Trenson

1. Van Den Noortgaete
3. Vanbelle
4. De Greef
6. Lievens
10. Janssens
11. Van Damme
17. Bogaerts
18. Vansimpsen (90' Koulibaly)
19. De Neve
20. Shkodra
23, De Oliveira (85' De Cuyper)

Foto's

Foto's: Karl Holvoet, Yves Janssens

Video

banners 01

banners 02

banners 03

plastiek hofstade cleemput   ds  X3  Joma

coachpartners goeiedag accofarijsUntitled 1

Untitled 4Untitled 2 LogoUntitled 3jupiler

4thoenaaaa  

linjekes banner logo site adres