1 - 3 Eendracht Aalst FCV Dender EH

vrijdag 22 december 2017 - 20u30
Eerste amateurliga

VOORBESCHOUWING

Met een klinkende zege die eigenlijk nog hoger had kunnen -en zelfs had moeten- oplopen tegen gouwgenoot VW Hamme kon Eendracht revanche nemen voor zowel de schabouwelijke nederlaag in de heenwedstrijd als de beschamende nederlaag tegen Châtelet-Farciennes. De troepen van coach Tom De Cock kenden zo een uitstekende generale repetitie voor de derby van vrijdagavond aanstaande.

Moeder aller fusies

FC Verbroedering Dender Eendracht Hekelgem, zo heet de club sinds 2005 voluit. De fundamenten van deze fusieclub liggen bij het in 1952 opgerichte FC Denderleeuw. Pas na een periode van twintig jaar, en dus aan het begin van de jaren '70 van de vorige eeuw, bereikte deze sympathieke dorpsclub de nationale afdelingen waar het een aantal seizoenen knap standhield. Amper één decennium later zakte de club terug weg in het moeras van de provinciale reeksen. In de jaren negentig herhaalde de geschiedenis zich. Het kleine FC Denderleeuw behaalde niet alleen de legendarische kwartfinale van de Beker van België (verlies na een "replay" tegen ons eigen Eendracht Aalst) en speelde liefst acht seizoenen lang in de tweede klasse. Kortom, de glorieperiode van het in 2005 ter ziele gegane FC Denderleeuw verliep dus niet alleen simultaan maar vooral ook in de schaduw van Eendracht Aalst.

In 2001 besloot het bestuur van FC Denderleeuw dat het tijd was voor een eerste fusie met buur en tevens ook tweedeklasser FC Eendracht Hekelgem. De nieuwe fusieclub kreeg als naam FC Denderleeuw EH en zij speelden verder onder het stamnummer van 'den FC' (5647) in derde klasse. Sportief werd dit project aanvankelijk een tegenvaller want in 2003 degradeerde de ambitieuze club naar vierde klasse.  

Na amper vier seizoenen was de fusiehonger in Denderleeuw nog steeds niet gestild. In 2005 werd met grote trom het project FCV Dender EH voorgesteld, een fusie tussen het jonge FC Denderleeuw EH en de succesvolle club Verbroedering Denderhoutem, uit de gelijknamige buurgemeente. "Atom" was op dat moment actief in derde klasse. De nieuwe fusieclub trad aan met het stamnummer van het in 1942 opgerichte Verbroedering Denderhoutem (3900) en ging spelen in de kleuren van de drie teams, namelijk rood, blauw en zwart. Het stamnummer van FC Denderleeuw verdween voorgoed.

Het nieuwe fusieverhaal schoot als een komeet de hoogte in. Hun eerste seizoen derde klasse werden ze meteen kampioen met brio. Hun tweede seizoen, en tevens hun allereerste seizoen tweede klasse, werd opnieuw kampioen gespeeld onder impuls van ex-Aalstenaars Henri Munyanzea, Kevin Franck en Koen Persoons. Met maar liefst zeven punten voorsprong op de tweede in de eindstand, KV Mechelen, en na een hele competitie lang aan kop te hebben gestaan werd het onmogelijk geachte toch werkelijkheid. FCV Dender promoveerde in 2007 naar de hoogste nationale afdeling en haalde onder Predrag Filipovic in. 

Exact twee seizoenen duurde het Denderleeuwse fusiesprookje op het hoogste niveau. Genekt door enerzijds de competitiehervorming en anderzijds de licentievaudeville rond Excelsior Moeskroen, eerlijk is eerlijk. De jaren na die pijnlijke degradatie, in de vergeetput van tweede en derde klasse, blijven alleen de verhalen van financiële malaise (rendabiliteit van het nieuwe stadion) en duistere exotische investeerders (van wie men de naam amper kan uitspreken) staande. Op vandaag lijkt enkel nog het fraaie stadionnetje te doen terugdenken aan die glorieperiode van een tiental jaar terug. Van de zogenaamde schaalvergroting, hét beoogde doel van de vele fusies, is op vandaag niet veel meer te merken. Noch op het veld, noch in de tribune.

Foto voorbeschouwing

Dramatisch seizoen

Nadat ze vorig jaar op het nippertje hun deelname aan de eindronde voor promotie misliepen na het beëindigen van de competitie op een knappe vijfde plek, werd dit seizoen aangevat met de steile ambitie om nog beter te doen. Aanvankelijk leek FCV Dender deze ambitie ook waar te zullen maken. Na een goede voorbereiding, waarbij ze weliswaar in de Beker van België gewipt werden door KSV Oudenaarde, vatte de fusieclub de competitie aan met een zege tegen titelkanidaat SK Deinze (1-0). Plots begon de motor te sputteren met een gelijkspel tegen Patro Eisden Maasmechelen (1-1), kansloos verlies op SK Lommel (4-0) en verlies op eigen veld van promovendus FC Knokke (1-3). De kentering leek in oktober te zijn ingezet na winst op Berchem Sport (1-2), een gelijkspel tegen KSV Oudenaarde (2-2) en winst bij Châtelet-Farciennes (1-2). Toch bleef de mot in de prestaties zitten bij de buren uit Denderleeuw. Er werd enkel nog een punt geraapt op bezoek bij VW Hamme (2-2) en op eigen veld tegen Verbroedering Geel (2-2). Alle overige wedstrijden werden verloren. Oosterzonen bleek te sterk op bezoek in het Florent Beeckmanstadion (1-2). Seraing (3-0) en Heist (2-1) hielden de punten thuis. Tenslotte werd in eigen huis verloren van Dessel Sport (0-1) en SK Lommel (0-2). De balans oogt na veertien speeldagen dan ook vrij mager met amper drie zeges en vier gelijke spelen. Met dertien punten staat FCV Dender op een rechtstreekse degradatieplaats en dat tegen alle verwachtingen in. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat dit FCV Dender onder hun waarde staat geklasseerd. Vrijdagavond staat voor de club van voorzitter André Van Roy veel op het spel: niet alleen moet er gewonnen worden wil men het degradatiespook in de tweede helft van dit seizoen voorgoed verjagen, ook de toekomst van hun coach hangt af van het resultaat van de derby. Indien FCV Dender niet kan winnen, dan lijkt het verhaal van Chris Janssens bij FCV Dender zo goed als geschreven.

Stevige kern

In doel bij de buren staat Xavier Gies (21). Hij is een eigen jeudspeler die terugkeerde naar de oude stal via RSC Anderlecht en KSV Roeselare. Aan het begin van dit seizoen was hij echter geblesseerd en werd hij in doel vervangen door Erembodegemnaar Zeb Van Gerven (20). Pas sinds vorige maand nam Gies zijn plaats onder de lat terug in.

Flankverdediger Wouter Hias (26) is al het langst actief bij FCV Dender. De aanvoerder van het team heeft een verleden bij KVK Tienen in tweede klasse en is pas sinds een drietal weken terug inzetbaar na een blessure. Centraal achterin staat Jonathan Vervoort (24). Hij maakte in 2013 zijn debuut in de hoogste klasse bij Sporting Charleroi en was in een ver verleden ploegmaat van Romelu Lukaku in de jeugd van RSC Anderlecht. Ook was hij in de jeugd zelfs één seizoen actief bij Eendracht Aalst. Naast hem speelt normaliter international Kevin Nicaise (32, Tsjaad). Deze ervaren verdediger speelde in eerste klasse nog voor RWD Molenbeek, RAEC Mons en La Louvière. Hij is echter geelgeschorst voor de derby van vrijdagavond. Zijn plaats zal vermoedelijk worden ingenomen door Jonas Bogaerts (30). Hij speelde liefst vier seizoenen in het eerste elftal van Eendracht Aalst en verliet de club na de blamage van La Louvière. Achterin speelt ook Hannes Meeus (28). Hij speelde vorig jaar een sterk seizoen bij FCV Dender en was voordien aanvoerder bij Beerschot-Wilrijk waarmee hij kampioen speelde in derde en vierde klasse. 

De long van de ploeg is zonder twijfel middenvelder Julien Pé. Hij is inmiddels aan zijn derde seizoen bezig bij FCV Dender nadat hij overkwam van derdeklasser Grimbergen. Patron van de ploeg is René Sterckx Y Calle (26), een Belg met Spaanse Roots die proefde van eerste klasse bij RSC Anderlecht, Zulte-Waregem en Waasland-Beveren. Nadat hij bij Cercle Brugge werd afgedankt, viste FCV Dender hem vorig jaar als vrije speler op. Balvirtuoos Mehdi Tarfi (24) bevolkt eveneens het Denderleeuwse middenveld. Hij proefde ook van eerte klasse bij RSC Anderlecht en Zulte Waregem alvorens hij verkaste naar Royal Antwerp. Dat werd echter geen succes zodat hij nu reeds zijn tweede seizoen actief is bij FCV Dender. Vermoedelijk ligt hij in balans met Redouan Aalhoul (25). Hij is eveneens aan zijn tweede seizoen bij Dender toe na een verleden bij WS Woluwe en STVV.

In aanvallend opzicht vinden we met Ridwane M'Barki (23) een pijlsnelle flankaanvaller terug die het in een nabij verleden nog tegen ons opnam met SK Londerzeel. Ook hij is echter geschorst voor komende vrijdag en zal er dus niet bij zijn. Dani Morais De Almeida (21) is een grote centrumspits die een verleden heeft bij Union en Racing Mechelen. Hij scoorde dit seizoen nog niet en wordt in de selectie sedert een viertal weken steevast gepasseerd. Wel zeker van een basisplaats is flankaanvaller Alexander N'Doumbou (25). Deze Gabonese international trainde onder Didier Deschamps bij Olympique Marseille waar hij werd uitgeleend aan Orléans. Hij speelt al van vorig seizoen bij Dender maar wist tot op vandaag slechts éénmaal te scoren. Ook Andel Sarr (27) is een vaste waarde bij onze buren. Deze bonkige spits speelde ooit nog voor Diegem en Ternat. Sedert vorig seizoen is hij actief in Denderleeuw. Last but not least vinden we in hun kern de Italiaanse prijsschutter Ignazio Cocchiere (30) terug. Hij toonde zich in een ver verleden al trefzeker voor Union in derde klasse. Vorig seizoen was de sterke spits goed voor zestien doelpunten in de eerste amateurliga. Dit seizoen zit hij al aan zeven stuks, een man om dus goed in het oog te houden.

Aan het roer van het wankelende schip van FCV Dender staat oude bekende Chris Janssens. Hij leidde Eendracht bijna één kalenderjaar (van maart 2013 tot februari 2014) in de tweede klasse. In tumultueuze bestuurstijden koos hij eieren voor zijn geld en verkaste hij via KV Oostende naar een eerste ambtstermijn bij FCV Dender waar hij vrij succesvol was. Voor Chris zijn de belangen komende vrijdag dan ook groot. Niet winnen staat gelijk aan het einde van zijn tweede ambtstermijn in Denderleeuw.

Selectienieuws E.Aalst

Omdat het een uitgestelde wedstrijd betreft is Gianni De Neve niet speelgerechtigd morgen. Joran Van Belle liep in de beloftenwedstrijd een barstje in de arm op. Yady Bangoura keert terug uit schorsing.

Selectie

Van Den Noortgaete, Devriendt, Geenens F., Verstraeten, Gyselinck, Mertens, Geenens J., Diarra, De Koker, De Coninck, Marmitte, De Man, Yala Lusala, Van Tricht, Mitu, De Rock en Bangoura.
WEDSTRIJDINFO
 • Speeldag: #1
 • Stadion: Pierre Cornelisstadion
 • Adres: Bredestraat, 9300 Aalst
 • Scheidsrechter: Kevin Debeuckelaere
 • Lijnrechters: Lennert Becquet & Kenneth Verhelle
RESERVEER IN HET CLUBRESTAURANT!

Het clubrestaurant is al een tijdje helemaal volzet voor de derby!

TICKETINFO

De allerlaatste 150-tal zitjes in tribune F worden vrijdagavond vanaf 19u00 verkocht. Dan opent het hoofdloket. Snel zijn is dus de boodschap want deze clash mag je niet missen! Voor de supporters van FCV Dender EH zijn er voldoende plaatsen in de bezoekerstribune.

WEDSTRIJDVERSLAG

De Neve was niet speelgerechtigd en werd centraal achteraan vervangen door Gyselinck. Voor het overige schonk trainer De Cock het vertrouwen aan het elftal dat ging winnen in Hamme.

In een gelijkopgaand wedstrijdbegin verloor Eendracht al snel linksachter Jelle Geenens. Hij werd geraakt in een kopbalduel en werd noodgedwongen vervangen door Mertens. Een indraaiende vrije trap van De Rock werd door Gies gepakt en op een diepe bal van Diarra toonde de bezoekende doelman zich attent door met het hoofd te ontzetten. Aan de overkant stopte Van Den Noortgaete dan weer een schuiver van Tarfi. Net voor het half uur ontplofte het Pierre Cornelisstadion want De Rock kopte de 1-0 via de onderkant van de lat binnen na een hoekschop van De Coninck.

Wit-zwart leek op weg naar een voorsprong met de rust maar in de slotminuten volgde een totale ommekeer. Bogaerts stelde gelijk na een combinatie door het centrum van de verdediging en Ndoumbou zag zijn indraaiende vrije trap aan de verste paal rechtstreeks in doel belanden (1-2). Net voor het rustsignaal werd Meeus nog uitgesloten na een fout op Mertens waardoor de fusieclub met z’n tienen verder moest.

In de tweede helft werd al snel duidelijk dat men zich bij FCV Dender EH terugtrok en in de omschakeling rekende op de snelheid van Tarfi. Voor Eendracht probeerde Diarra het met een afstandsschot maar Gies bracht redding. Met Bangoura werd er vervolgens extra offensieve kracht tussen de lijnen gebracht. Toch waren het de bezoekers die de kloof konden uitdiepen toen Sterckx Y Calle een tegenaanval kon afwerken (1-3).

Bij wit-zwart ontbrak de creativiteit om openingen te forceren en er was enkel dreiging bij een paar stilstaande fases. Zo had Gies knappe reddingen nodig om vrije trappen van De Rock en invaller Van Tricht onschadelijk te maken. In de slotfase stopte Van Den Noortgaete nog pogingen van Caignau en Morais De Almeida waardoor het duel eindigde op 1-3.

Na de winterstop hervat Eendracht de competitie op het veld van Lommel.

WEDSTRIJDGEBEURTENISSEN
 • 28' De Rock (1-0), 43' Bogaerts (1-1), 45' Ndoumbou (1-2), 67' Sterckx Y Calle (1-3)
 • 15' Meeus, 18' Tarfi, 45 + 1' Meeus, 48' De Koker, 49' Mertens, 69' Hias, 89' Verstraeten
 • 45 + 1' Meeus (twee keer geel)
 • 1. Van Den Noortgaete
 • 4. De Coninck
 • 7. Yala Lusala
 • 8. Diarra
 • 11. Mitu
 • 13. Geenens J. (12' Mertens)
 • 14. De Rock
 • 16. Verstraeten
 • 18. Geenens F.
 • 22. De Koker (74' Van Tricht)
 • 24. Gyselinck (64' Bangoura)
 • 1. Gies
 • 2. Hias
 • 3. Vervoort
 • 6. Caignau
 • 11. Tarfi (85' Morais De Almeida)
 • 15. Cocchiere (45' Goffin)
 • 17. Meeus
 • 18. Sterckx Y Calle
 • 19. Sarr (90' Figys)
 • 23. Bogaerts
 • 24. Ndoumbou

Fases

 • 93' Twee opeenvolgende hoekschoppen leveren niets meer op en Eendracht verliest dus met 1-3.
 • 89' Gele kaart voor Verstraeten.
 • 88' Ook bij de poging van Morais De Almeida ligt onze doelman in de weg.
 • 87' Van Den Noortgaete stopt het schot van Caignau.
 • 84' De poging van Tarfi gaat een metertje naast.
 • 82' Gies haalt de bal uit de winkelhaak.
 • 82' Vrije trap net buiten de zestien. Van Tricht zet zich achter de bal.
 • 80' Gies haalt de voorzet van Mitu weg voor de neus van de aanstormende Bangoura.
 • 76' Ndoumbou mikt de bal naast de verste paal.
 • 75' Het slotkwartier gaat in. Kan Eendracht nog een vuist maken?
 • 74' De Koker wordt vervangen door Van Tricht.
 • 70' Gies haalt een vrije trap van De Rock uit de benedenhoek.
 • 67' Sterckx Y Calle rondt een counter af en het wordt zo 1-3.
 • 66' Yala Lusala kan niet bij een voorzet van Bangoura.
 • 64' Met Bangoura wordt een extra aanvaller in de strijd gegooid. Gyselinck gaat naar de kant.
 • 60' Gies heeft moeite met een afstandsschot van Diarra maar kan de bal uiteindelijk wel pakken.
 • 55' De voorzet van De Coninck bereikt geen medemaat.
 • 52' Bij FCV Dender EH is Tarfi nu de dieptste man. Ze rekenen op zijn snelheid in de omschakeling.
 • 49' Mertens gaat eveneens in het boekje na een fout op Tarfi.
 • 48' De Koker krijgt geel.
 • 46' De tweede helft is begonnen.
 • 45 + 2' Diarra trapt de vrije trap in de muur en wit-zwart gaat rusten met een 1-2 achterstand.
 • 45 + 1' Meeus torpedeert de mee opgerukte Mertens en wordt met een tweede gele kaart uitgesloten.
 • 45' Totale ommekeer want het wordt 1-2. De vrije trap van Ndoumbou waait rechtstreeks in doel.
 • 43' De stand staat weer in evenwicht. Doelpuntenmaker is ex-speler Bogaerts.
 • 40' Sterckx Y Calle kopt naast na een voorzet.
 • 37' Vak K zorgt intussen voor de sfeer uit de grote dagen.
 • 33' Mitu op de tegenaanval maar de voorzet wordt afgeblokt.
 • 30' Het doelpunt was eigenlijk de eerste echte kans uit de wedstrijd.
 • 28' GOAL!!! De Rock kopt via de onderkant van de lat raak na een corner van De Coninck.
 • 24' Van Den Noortgaete stopt een schuiver van Tarfi.
 • 22' De uitgekomen Gies ontzet met het hoofd een diepe bal van Diarra.
 • 19' Onze buren slikten al twee gele kaarten.
 • 16' Gies pakt de indraaiende vrije trap van De Rock.
 • 14' Gyselinck schuift door naar de linksachter, Mertens komt centraal te staan.
 • 12' Hij kan niet verder en wordt vervangen door de heroptredende Mertens.
 • 9' Jelle Geenens werd geraakt in een kopduel en heeft verzorging nodig.
 • 7' Diarra geeft een corner te makkelijk weg. De bal wordt weggewerkt door onze defensie.
 • 3' De Rock staat geen buitenspel en mag doorgaan. Hij kan de bal echter niet binnen de lijnen houden.
 • 0' Het duel wordt door de bezoekers op gang getrapt.
 • 0' De spelers betreden het terrein.
 • 0' Trainer De Cock kan geen beroep doen op De Neve (niet speelgerechtigd op de oorspronkelijke datum). Gyselinck is zijn vervanger centraal achterin.
 • 0' Welkom in het Pierre Cornelisstadion voor de langverwachte derby van de Denderstreek.
WEDSTRIJDGEBEURTENISSEN
 • 28' De Rock (1-0), 43' Bogaerts (1-1), 45' Ndoumbou (1-2), 67' Sterckx Y Calle (1-3)
 • 15' Meeus, 18' Tarfi, 45 + 1' Meeus, 48' De Koker, 49' Mertens, 69' Hias, 89' Verstraeten
 • 45 + 1' Meeus (twee keer geel)
 • 1. Van Den Noortgaete
 • 4. De Coninck
 • 7. Yala Lusala
 • 8. Diarra
 • 11. Mitu
 • 13. Geenens J. (12' Mertens)
 • 14. De Rock
 • 16. Verstraeten
 • 18. Geenens F.
 • 22. De Koker (74' Van Tricht)
 • 24. Gyselinck (64' Bangoura)
 • 1. Gies
 • 2. Hias
 • 3. Vervoort
 • 6. Caignau
 • 11. Tarfi (85' Morais De Almeida)
 • 15. Cocchiere (45' Goffin)
 • 17. Meeus
 • 18. Sterckx Y Calle
 • 19. Sarr (90' Figys)
 • 23. Bogaerts
 • 24. Ndoumbou

Foto's

Foto's: Kenneth Demaret, Yves Janssens, Karl Holvoet

Video

banners 01

banners 02

banners 03