1 - 0 Eendracht Aalst Berchem Sport

zondag 22 oktober 2017 - 15u00
Eerste amateurliga

VOORBESCHOUWING

Na de onverhoopte doch verdiende zege van vorige week op het veld van FC Knokke mag Eendracht het komende zondag nog eens opnemen tegen een echte traditieclub. De Koninklijke Berchem Sport komt namelijk op bezoek naar het Pierre Cornelisstadion.

Koninklijk Berchem Sport 2004

De Antwerpse club werd opgericht in 1906 en was oorspronkelijk een atletiek- en worstelclub. Pas twee jaar later, in 1908, werd daar het voetbal aan toegevoegd en kreeg de club van de KBVB het stamnummer 28 toegewezen.
De club speelde in de beginjaren op een bescheiden niveau, het was pas in de jaren twintig van de vorige eeuw dat KBS haar opwachting maakte in de nationale reeksen. De club pendelde meer dan 45 seizoenen tussen de top in tweede klasse en de hoogste nationale afdeling. De enige echte successen die de Antwerpse club kon boeken waren de drie opeenvolgende titels van vice-kampioen van België van 1948 tot 1951. Tussen 1965 en nu speelde de club slechts acht seizoenen in de hoogste klasse waar het steevast knokken was tegen de degradatie. In 1987 verdween KBS dan ook defenitief van het hoogste toneel en zakte het zelfs in 2000 -na allerlei perikelen- naar eerste provinciale. Het absolute dieptepunt werd echter in 2004 bereikt toen bleek dat toenmalig voorzitter Cavatti verdacht werd van fraude en op die manier ook de club in zijn val de dieperik introk. De club mocht na het behalen van de titel in derde klasse niet promoveren naar tweede klasse wegens het ontbreken van een licentie. De financiële problemen werden door toenmalig voorzitter Vermeylen opgelost en het stamnummer werd in extremis gered. De naam werd door deze transactie wel aangepast naar Koninklijke Berchem Sport 2004.

Ludo Coeck

De naam Berchem Sport wordt automatisch geassocieerd met clubicoon Ludo Coeck. De betreurde ex-international, die jammerlijk omkwam bij een auto-ongeval, doorliep quasi alle jeugdreeksen bij Berchem Sport en proefde zelfs even als jonge snaak van het eerste elftal -onder de vleugels van die andere Antwerpse legende Rik Coppens- alvorens RSC Anderlecht hem kwam wegplukken uit Antwerpen. Het stadion van KBS werd zelfs vernoemd naar het Berchems jeugdproduct.
Ook Rik Coppens was ettelijke jaren speler-trainer bij deze traditieclub. Een andere opvallende naam in de lijst van de ex-spelers is ongetwijfeld die van Nederlands bondscoach Dick Advocaat. De Nederlander speelde in het seizoen 1982-1983 een tiental officiële wedstrijden voor "de leeuwen van 't stad".

Foto voorbeschouwing

Aarzelende start

De Antwerpse club maakt net zoals Eendracht pas dit seizoen zijn eerste opwachting in de eerste amateurliga. Vorig seizoen kon het de titel veroveren in de tweede amateurklasse, reeks B met maar liefst 68 punten. De start van het huidige seizoen kan je onmogelijk wervelend noemen. Na zeven speeldagen staan de Antwerpenaren in de brede middenmoot met acht punten. Op eigen veld hield KBS de punten thuis tegen staartploegen Excelsior Virton (2-0) en Châtelet-Farciennes (3-0). Ook tegen Lommel SK werd thuis gelijkgespeeld (0-0). Berchem verloor echter haar laatste thuiswedstrijd, na een ongeslagen reeks van maar liefst 24 thuiswedstrijden, tegen FCV Dender (1-2). Op bezoek bij SK Heist werd hun achtste punt van dit seizoen geoogst (2-2) maar zowel op het veld van ASV Geel (3-0) als KSV Oudenaarde (3-1) werd verloren.

Typeploeg

De Antwerpse traditieclub kon de kampioenenploeg van vorig seizoen samenhouden. Half augustus moest het wel nog op zoek naar een nieuwe coach toen Jonas De Roeck werd weggeplukt door STVV. Zijn vervanger werd gevonden in de persoon van Geert Emmerechts, die twaalf jaar lang de kleuren van Antwerp verdedigde en bij Anderlecht aan de slag was als assistent. Met Mbani Maluka Bimbo is er in de basiself slechts plaats voor één nieuwkomer. De pijlsnelle aanvaller kwam over van Woluwe Zaventem. Gregory Carrez (22), vorig seizoen nog titularis, moet zich dan weer met een invallersrol verzoenen. Ook Stef Van Den Heuvel, die we nog kennen van bij Bornem en in het tussenseizoen terugkeerde naar het Rooi, is hetzelfde lot beschoren.

Doelman Bruno Appels stond met zijn 29 lentes pas vorig seizoen een heel jaar onder de lat. Voordien was hij vooral actief als doublure bij FC Den Bosch. Toen hij ginds werd gepromoveerd tot eerste doelman gooiden blessures roet in het eten. Joachim De Wilde (29) is de rijzige centrale verdediger (1m93), die weet wat hij kan en niet kan. Als Lokeren-belofte liep hij een beenbreuk op na een duel met woelwater Alexandre Frutos. Naast hem vinden we Thomas Vande Velde (26), die nochtans gehaald werd als middenvelder maar een switch maakte met Roy Mauro. Hij had het meeste bedenktijd nodig na de titel maar tekende uiteindelijk toch ook bij. Berchem kan rekenen op aanvallend ingestelde flankverdedigers. Matti Van Minnebruggen (27) is aan zijn zevende seizoen begonnen op het Rooi en mag dus de 'ancien' van de ploeg genoemd worden. De linksback is een sterkhouder die met snedige acties graag de achterlijn haalt. Aan de rechterkant speelt de snelle Molenbekenaar Boris Kamneng Djoum (25).

Tim Verstraeten (30) en Roy Mauro (26) vormen het gestalterijk duo centraal op het middenveld. Verstraeten (ex-Sint-Niklaas en RC Mechelen) is de kapitein van de ploeg die voorop in de strijd gaat. Mauro tekende als belofte van Germinal Beerschot een contract van 4 jaar op het Kiel! Aanvankelijk via uitleenbeurten deed hij ervaring op in Tweede en Derde Klasse bij Turnhout, Sint-Niklaas en Hoogstraten. Dimitri Hairemans, die zaterdag zijn 26ste verjaardag viert, is de absolute draaischijf van het team. De tweelingbroer van Antwerp-revelatie Geoffrey Hairemans speelde eerder bij Duffel, Cappellen en Zwarte Leeuw. De leeuwen van 't stad gingen de voorbije seizoenen vaak shoppen bij Grimbergen. Naast Vande Velde en Kamneng Djoum is flankaanvaller Leandro Zorbo (24) nog zo eentje. Toen hij nog bij White Star aan het werk was, betaalde John Bico zijn loon niet meer uit. Het leverde de Brusselse club bijna een schorsing op.

De Nederlander Jelle Van Kruijssen (28) is zonder twijfel de meest productieve speler bij de Antwerpenaren. De afgelopen drie seizoenen was hij telkens met minimaal twintig doelpunten de topschutter van de ploeg. De nummer 7 moet dus zeker in het oog worden gehouden komende zondag.

Bij Eendracht zijn Jan Mertens (enkel) en Bahnou Diarra (knie) beiden twijfelachtig voor zondag. Gianni De Neve en Jordy Verstraeten keren terug uit schorsing. Boris Van Gysegem werd donderdag geopereerd aan de meniscus. Hij is zeker tot de winterstop out.

Selectie

Van Den Noortgaete, Devriendt, Geenens F., Verstraeten, Gyselinck, Mertens(?), Geenens J., De Man, Diarra(?), De Neve, De Coninck, De Koker, Yala Lusala, Van Tricht, Mitu, De Rock, Amazou, Bangoura.
WEDSTRIJDINFO
 • Speeldag: #8
 • Stadion: Pierre Cornelisstadion
 • Adres: Bredestraat, 9300 Aalst
 • Scheidsrechter: Bram De Clercq
 • Lijnrechters: Rune Ghijselincks & Edwin Rys
RESERVEER IN HET CLUBRESTAURANT!

Wenst u de sfeer te komen opsnuiven en wil u uw zakenrelaties, familie of vrienden verwennen met een uitstekende Footlunch, teken dan vandaag nog in voor het zuiders buffet!

De samenstelling van het buffet bekijken of reserveren (t/m vrijdag 20 oktober om 12u00) kan via onze restaurantpagina.

TICKETINFO

Voor onze K-abonnees wordt tribune H voorbehouden. De supporters uit Berchem kunnen terecht in het bezoekersvak I.

WEDSTRIJDVERSLAG

Trainer Tom De Cock wijzigde zijn basiself op twee plaatsen ten opzichte van vorige week op het veld van FC Knokke. Zo keerden Bangoura en Verstraeten terug in de ploeg ten nadele van Yala Lusala en Gyselinck. Gianni De Neve keerde terug uit schorsing maar nam plaats op de invallersbank.

De thuisploeg bouwde de nodige defensieve zekerheid in met de vorige thuiswedstrijd tegen Hamme in het achterhoofd. Mitu en De Rock kregen overduidelijk ook defensieve taken mee en besloegen beiden de flanken. Bangoura startte als diepe man. Beide ploegen begonnen aarzelend aan de wedstrijd en pas na tien minuten waren de bezoekers voor het eerst in de wedstrijd gevaarlijk maar doelman Van Den Noortgaete was goed bij de les. Amper een minuut later toonde dezelfde Van Den Noortgaete zijn klasse met een uitstekende tussenkomst toen hij gevat in de voeten van de doorgebroken Van Kruyssen dook. Iets voorbij het kwartier kwam Eendracht pas echt opzetten, De Rock stuurde Mitu alleen door maar het schot van de pijlsnelle aanvaller strandde op de vuisten van doelman Appels. De eerste helft verliep voor het overige vrij evenwichtig. De bezoekers met het meeste balbezit en Eendracht met het meeste doelgevaar. Een kopbal van Geenens ging niet zo gek ver over en een een doelpunt van diezelfde Geenens werd wegens buitenspel afgekeurd. Op slag van de rust brak Mitu op kracht en snelheid nog eens door de bezoekende defensie maar zijn actie kreeg geen succesvol vervolg en de bal werd alsnog ontzet.

De tweede helft begon identiek als de eerste. Beide ploegen vrij afwachtend en een eerste kans voor de bezoekers. Van Kruyssen dribbelde zich goed vrij en leek te gaan scoren maar gelukkig stond een Eendracht-been in de weg. Op het uur nam Eendracht de wedstrijd echt in handen. Eerst werd een doelpunt van Mitu omwille van een onduidelijke reden afgekeurd. Even later werd Bangoura gevloerd door doelman Appels toen de bonkige spits de bal van laatsgenoemde ontfutselde. De scheidsrechter gaf geen strafschop. Dat gaf hij even later wel toen Gianni De Neve in de bezoekende zestien onderuit werd geduwd. Klaas De Rock zag zijn elf meter echter gestopt door de uitstekend keepende doelman Appels. Toch kreeg Eendracht wat het verdiende. Op hoekschop van De Rock buffelde Bangoura Eendracht op voorsprong. De stevige spits bekroonde zo zijn goede wedstrijd met een knap doelpunt. De laatste tien minuten poogde Berchem de scheve situatie nog recht te zetten maar buiten een kopballetje naast het doel van Kevin Van Den Noortgaete kwamen de Antwerpenaren niet meer. Eendracht pakt zo zes op zes en zet zijn opmars in het algemeen klassement verder.

WEDSTRIJDGEBEURTENISSEN
 • 79' Bangoura 1-0
 • 72' De Coninck, 82' Nwokoro

1. Van Den Noortgaete
4. De Coninck
8. Diarra (46' De Neve)
11. Mitu
13. Geenens J.
14. De Rock (90'+5 De Man)
16. Verstraeten J.
18. Geenens F.
19. Bangoura (80' Yala Lusala)
21. Mertens
22. De Koker

1. Appels
4. Van Minnebruggen
6. Kamneng Djoum
7. Van Kruyssen
8. Abisan
9. Maluka Bimbo (74' Van Den Heuvel)
10. Hairemans (67' Carrez)
14. Verstraeten T. (61' Zorbo)
19. Vande Velde
23. Mauro
27. Nwokoro

Fases

 • AFGELOPEN Eendracht wint met het kleinste verschil van Berchem Sport!
 • 90+5 De Rock gaat eruit voor De Man.
 • 90'+5 Kopbal gaat naast, even bibberen nog.
 • 90+3 Nog een laatste hoekschop voor de bezoekers!
 • 90'+1 Eendracht verzuimt het af te maken op de counter, de volledig vrijstaande Mitu werd door Lusala wel erg slecht aangespeeld.
 • 90' Hoekschop nog voor de bezoekers.
 • 88' Berchem probeert wel maar slaagt er niet in om echt gevaarlijk te zijn.
 • 83' De Rock vlamt in de muur.
 • 82' Vrije trap eendracht, net buiten de zestien.
 • 80' Bangoura gaat eruit voor Yala Lusala. Hij krijgt een terechte applausvervanging.
 • 79' Goooooaaaaallllllll !!!!!!!! Bangoura buffelt een hoekschop van De Rock tegen de touwen.
 • 77' Hoekschop Eendracht!
 • 69' Eendracht toch van slag, de bezoekers hebben nu meer balbezit;
 • 65' De Rock mist zijn strafschop, De Coninck ziet zijn rebound ook gekeerd.
 • 64' Strafschop Eendracht !
 • 63' Goede actie van De Rock, zijn schot wordt in hoekschop gekeerd door doelman Appels.
 • 59' Bangoura ontfutselt bijna de bal van de bezoekende doelman, die Bangoura omver haalt maar geen strafschop voor Eendracht!
 • 59' Alweer wordt een doelpunt van Eendracht afgekeurd, het was niet meteen duidelijk waarom maar blijkbaar had de lijnrechter buitenspel gezien.
 • 58' Eendracht in de aanval.
 • 56' Eendracht speelt net iets te slordig om de bezoekers echt pijn te doen.
 • 52' Van Kruyssen met een uitstekende mogelijkheid maar een goede defensieve tussenkomst !
 • 47' De hoekschop levert niets op maar de thuisploeg blijft in de aanval.
 • 47' Meteen een hoekschop voor Eendracht.
 • 46' De thuisploeg trapt de tweede helft op gang. Diarra werd vervangen bij de rust door De Neve.
 • RUST We gaan rusten bij een 0-0 tussenstand.
 • 45' Mitu forceert vanop rechts nog eens een kans voor de ajuinen maar de bal gaat er niet in.
 • 38' De Rock met een lange rush en uiteindelijk ook een afstandsschot maar de bal gaat ver over.
 • 36' We zien een vrij evenwichtige wedstrijd waarbij de bezoekers iets meer balbezit hebben maar waarbij het doelgevaar eerder van de thuisploeg komt.
 • 32' De Coninck zwiept de bal te ver voorlangs.
 • 31' Vrije trap voor de thuisploeg vanop de rechterkant.
 • 28' Uitstekende voorzet van Diarra, na een stilstaande fase, mooi tegen de netten geknikt door Falko Geenens...alleen had de grensrechter offside gezien.
 • 26' Goede kopbal van Falko Geenens, de bal gaat niet zover over.
 • 26' Nieuwe hoekschop voor de thuisploeg.
 • 19' Hoekschop Eendracht! Levert helaas niets op;
 • 17' Eerste grote kans voor de thuisploeg: De Rock bedient Mitu maar doelman Appels redt subliem.
 • 16' Eendracht bouwt duidelijk wat meer zekerheid in, zowel Mitu als De Rock zakken diep terug bij balverlies en sluiten aan bij diepe man Bangoura.
 • 14' Een tweede bezoekende hoekschop, toegestaan door Falko Geenens.
 • 11' Een uitstekende redding van Van Den Noortgaete, hij plukte de bal uit de voet van de doorgebroken Van Kruyssen.
 • 10' Van Den Noortgaete met een eerste echte tussenkomst na de eerste bezoekende hoekschop van de wedstrijd.
 • 5' Falko Geenens knikt een eerste hoekschop voorlangs.
 • 3' Beide supporterschares maken er een gezellige sfeer van.
 • 1' De bezoekers trappen de wedstrijd op gang.
 • 15u00 Beide ploegen betreden het veld.
 • 14u55 Toch een aantal wijzigingen bij Eendracht Aalst: Bangoura en Verstraeten komen in de ploeg ten nadele van Yala Lusala en Gyselinck. Gianne De Neve keert terug uit schorsing maar neemt plaats op de invallersbank. Ntika en Marmitte halen de selectie niet.
 • 14u50 Welkom vanuit het Pierre Cornelisstadion!
 • 12u00 Volg straks hier LIVE fase-per-fase het duel tussen Eendracht Aalst en Berchem Sport.
WEDSTRIJDGEBEURTENISSEN
 • 79' Bangoura 1-0
 • 72' De Coninck, 82' Nwokoro

1. Van Den Noortgaete
4. De Coninck
8. Diarra (46' De Neve)
11. Mitu
13. Geenens J.
14. De Rock (90'+5 De Man)
16. Verstraeten J.
18. Geenens F.
19. Bangoura (80' Yala Lusala)
21. Mertens
22. De Koker

1. Appels
4. Van Minnebruggen
6. Kamneng Djoum
7. Van Kruyssen
8. Abisan
9. Maluka Bimbo (74' Van Den Heuvel)
10. Hairemans (67' Carrez)
14. Verstraeten T. (61' Zorbo)
19. Vande Velde
23. Mauro
27. Nwokoro

Foto's

Foto's: Kenneth Demaret, Yves Janssens en Karl Holvoet

Video

banners 01

banners 02

banners 03