Eendracht-monument Jean Arnolis geeft de aftrap

Eendracht-monument Jean Arnolis geeft de aftrap Eendracht-monument Jean Arnolis geeft de aftrap

Na Moses Chunga vorig jaar, zal met Jean Arnolis(67) opnieuw een clublegende de aftrap verzorgen van de kraker tegen Antwerp. De rijzige middenvelder speelde van 1973 tot 1982 voor Eendracht Aalst. Eerder was hij ook nog een jaartje actief bij onze tegenstander van zondag. We blikken terug op zijn lange periode bij onze club.

Ervaring

Bij de start van het seizoen 1973-74, exact 40 jaar geleden, wordt in Aalst veel verwacht van nieuwkomer Jean Arnolis(27). De Schaarbekenaar heeft eersteklasse-ervaring opgedaan met Daring Brussel, Antwerp en Berchem. Hij voelt zich meteen thuis in Aalst, ook al omdat hij er een modeboetiek heeft aan het Esplanadeplein. Arnolis komt in een ploeg terecht met rijzende ster Maurice De Schrijver. Eendracht speelt een knap seizoen en eindigt vierde. Jean Arnolis is een grote meneer in derde klasse en komt als middenvelder aan tien doelpunten, eentje minder dan clubtopschutter Harry De Roos. Als hij er eens niet bijloopt, durft de motor te sputteren.

Parijs of Aalst

In de aanloop naar het volgende seizoen volgt er een leegloop bij Eendracht Aalst. Maurice De Schrijver wordt weggeplukt door Lokeren. De supporters wuiven hem met pijn in het hart uit en hopen dat Jean Arnolis zijn rol zal kunnen overnemen. Maar het wordt een seizoen vol kommer en kwel waarin Eendracht net uit de degradatiezone kan blijven. Net zoals de hele ploeg blijft ook Arnolis onder de verwachtingen. Wanneer hij eindelijk op dreef komt valt hij geblesseerd uit en komt hij ook nog in opspraak voor zijn afwezigheden op training. Een oprechte Arnolis vroeg begrip in de kranten: “Als ik voor mijn handelszaak in Parijs moet zijn kan ik niet gelijktijdig in Aalst zijn, maar toegegeven ik heb Eendracht wat verwaarloosd omdat er niets meer te winnen of te verliezen is. Met goede wil vinden we een oplossing. Ik wil volgend seizoen met een nieuwe lei beginnen bij Eendracht Aalst.”.

Schoppartij

Zo gezegd, zo gedaan. Arnolis komt erg gemotiveerd terug van een Spaanse vakantie en eist in de voorbereiding de rol van dirigent terug op. Bij de eerste thuiswedstrijd tegen Stade Leuven slaat het noodlot echter toe. De middenvelder werd keer op keer zwaar aangepakt door zijn bewaker Dierckx maar de scheidsrechter greep niet in. Iedereen voelde dat dit “duel” wel eens slecht zou kunnen aflopen. En zo geschiedde. Bij een draaibeweging wordt Jean onderuit getrapt. Hij blijft liggen en trainer Gaston Van der Elst loopt in paniek het veld op. De gewrichtsbanden van de knie zijn afgescheurd en er wacht een inactiviteit van vijf maanden. Het gips weegt op Arnolis. Ondanks de afwezigheid van haar spelmaker draait Eendracht bovenin mee. De beloftevolle Dirk Dierickx en Jos Deckers nemen de rol van Arnolis over.

Gaston

Tijdens de lange revalidatieperiode raakte men in Aalst maar niet uitgepraat over de grote steun die Jean Arnolis krijgt van Gaston Van der Elst, die meer dan een trainer is. Dagelijks stond Gaston klaar om hem bij te staan. De eerste stappen na de operatie, de oefeningen, later ook fietstochten. De cafébaas heeft vroeger in hetzelfde schuitje gezeten, toen begeleidde Michel Verschueren hem. Eind februari slaakt er een zucht van opluchting door het Pierre Cornelisstadion. Jean Arnolis maakt zijn comeback tegen Doornik en laat zijn invloed meteen gelden (4-0). Eendracht heeft haar trekpleister terug. Ook op bezoek bij WS Lauwe is de kapitein uitstekend, het brein en de motor van de Aalsterse formatie. En hij kan nog scoren ook na drie verdedigers afgeschud te hebben.

Titel met gouden middenveld

In de zomer van ’76 wordt de Eendracht aanhang haast gek wanneer viervoudig Gouden Schoen Paul Van Himst(33) de ploeg komt versterken. Met ook nog Jean-Pierre Lippens en Jean Arnolis hebben de Ajuinen een middenveld om U tegen te zeggen. Het trio zorgt ook voor grootse momenten en Eendracht staat op kop. Naar het einde van het seizoen zien de Ajuinen hun riante voorsprong slinken, de ploeg is leeggespeeld. Omdat ook concurrent Izegem punten verliest mogen de Ajuinen uiteindelijk toch de kampioenstitel in derde klasse vieren.

Grootmeester

Eindelijk terug in tweede klasse. Paul Van Himst houdt het voor bekeken. Onder andere Salvador, Marievoet en F. Ferrera komen de gelederen versterken. Eendracht schiet sterk uit de startblokken en neemt zelfs even de leiding. In de thuiswedstrijd tegen Sint-Truiden (2-1) laat de 30-jarige Arnolis de 6.000 supporters zien dat hij ook in tweede klasse nog een actieve rol kan spelen. Hij had bijna in elke actie een aandeel en was echt meesterlijk in hoe hij de voorzet in één tijd hanteerde. De kranten hadden het over een grootmeester, een orkestmeester. Eendracht zakt later terug naar de middenmoot en zou daar ook het seizoen afsluiten.

Trainerscarrousel

De volgende drie seizoenen speelt Eendracht geen vooraanstaande rol meer en volgen trainers mekaar op. Onder Henk Houwaart is er nog sterke periode waarin eersteklasser Winterslag uit de beker gekegeld wordt. Het daaropvolgende seizoen brengt een juweeltje van “oude” Arnolis(32), zoals de kranten schreven, Eendracht Aalst voorbij Stade Leuven in de beker. De kapitein is nog steeds goed voor enkele doelpunten per seizoen.

Eindronde

De competitie 1980-81 is nog eens een dijk van een seizoen. Eendracht laat bij kampioen Tongeren een sterke indruk na. De kranten bewieroken Jean Arnolis opnieuw, de onbetwiste meester op het middenveld. Aalst mag voor het eerst deelnemen aan een eindronde. Echter zonder Jean Arnolis die gekwetst moet toekijken. KV Mechelen trekt aan het langste eind. De supporters stellen zich echter vragen over het verloop in die eindronde. In de rechtstreekse duels met de Maneblussers speelt Aalst zo mak dat het erop lijkt dat sommige spelers liever niet willen promoveren.

Mentor

In 1982 zou de 35-jarige Arnolis zijn laatste wedstrijd spelen voor Eendracht Aalst. Gedurende die negen seizoenen heeft hij een grote indruk nagelaten, medespelers keken naar hem op. Oud-doelman Marc Van Geersom verwoordde het vorige week nog als volgt: “Jean was onze leider, de architect van het team, onze kapitein. Hij was ook een uitstekende mentor. En een stylist op het veld.” Arnolis zou in zijn laatste seizoenen nog de jonge Luc Limpens begeleiden, die ook nog een Eendracht coryfee zou worden. Jean sloot zijn actieve carrière af bij KSS Denderleeuw. Beroepsmatig is hij momenteel nog steeds actief in de verzekeringswereld. Zijn vrouw heeft een kinepraktijk in Aalst.

Xavier

Jean Arnolis heeft nog een zoon Xavier(29), die de jeugdrangen van Eendracht Aalst doorliep. De verdediger speelde afwisselend in vierde klasse en eerste provinciale bij Appelterre, Eendracht Zele en Bambrugge, met wie hij sinds dit seizoen in tweede provinciale speelt.

Eendracht Aalst wenst Jean te bedanken voor zijn prestaties die hij leverde voor onze club. Wij wensen hem dan ook nog veel succes en geluk toe in zijn verdere leven!

Archief: Kenneth Demaret, Yves Janssens

 

ONZE PARTNERS

Toegevoegd aan winkelmandje