Gunter Thiebaut hangt schoenen straks aan de haak

Gunter Thiebaut hangt schoenen straks aan de haak Gunter Thiebaut hangt schoenen straks aan de haak

Onze laatste thuiswedstrijd van dit seizoen zal op gang getrapt worden door Gunter Thiebaut(37). Binnen enkele weken speelt hij met Ninove de allerlaatste wedstrijd uit zijn carrière. Het was bij Eendracht Aalst dat Gunter in 1998 zijn debuut maakte op het hoogste niveau. 

Sparta Den Bos

Op 6-jarige leeftijd zette Gunter Thiebaut zijn eerste voetbalpasjes bij het plaatselijke Sparta Den Bos uit Sint-Katherina-Lombeek. Van daar ging het naar KHO Merchtem, een club die bekend stond om zijn goede jeugdwerking. Eerder werden ook Leo Van der Elst, Gilles De Bilde en Tim Reigel er al ontdekt. Daar komt Gunter Thiebaut op 17-jarige leeftijd in het eerste elftal, hij maakt zelfs de helft van de Merchtemse doelpunten. “Mister 50%” verkast enkele seizoenen later naar een andere vierdeklasser, Rapide Lebbeke, waar hij meteen kampioen werd. Vanaf dat moment gaat alles in een stroomversnelling voor de 20-jarige Thiebaut.

Prof

Eersteklasser Eendracht Aalst, dat de kaart van de jeugd trekt, klopt aan de deur en Gunters droom wordt werkelijkheid, hij wordt profvoetballer. “Eendracht kwam eigenlijk al aankloppen toen ik nog bij Merchtem zat. Ik koos er echter voor om eerst nog naar Lebbeke te trekken alvorens hogerop te gaan. De reden waarom ik dit deed is omdat ik er wou bovenuit steken, en mijn geduld werd beloond. Het was Chris Van Puyvelde die me voor de tweede keer aansprak en deze keer koos ik ervoor om mijn kans te wagen”, aldus Thiebaut. De immens grote stap van vierde naar eerste klasse heeft hij naar eigen zeggen vrij goed verteerd. “Gelukkig ben ik toen in het tussenseizoen aan zee in de duinen gaan trainen en heb ik me uitstekend verzorgd. Trainer Hulshoff gaf me ook de tijd om me aan te passen. Hij drukte mij op het hart dat ik me geen zorgen hoefde te maken als ik de eerste twee maanden geen bal goed zou raken. Het jaar voordien had ik met Lebbeke een ontspannen regime van drie trainingen per week. Op stage in Nederland moesten we met Eendracht viermaal daags oefenen! Het contrast was groot.”

Droomdebuut

Aanvankelijk ziet trainer Hulshoff in Gunter Thiebaut zijn nummer 23 maar door een blessure bij Christophe Lauwers en het wegvallen van Peter Lassen wordt de jonge snaak al snel voor de leeuwen gegooid. Op de vierde speeldag maakt hij zijn debuut op bezoek bij AA Gent. “De eerste drie wedstrijden zat ik niet eens in de kern en de dag voor de match op Gent hoorde ik dat ik zou mogen starten. Een gevoel dat moeilijk te beschrijven valt, net als een klein kind dat op Sinterklaas wacht. We speelden uiteindelijk 2-2 gelijk en ik maakte de laatste goal, schitterend!” Gunter miste bijna de spelerbus. Zo druk werd hij gesolliciteerd na de wedstrijd en hij genoot er met volle teugen van. Doodjammer vond hij het dat zijn idool Marc Degryse geblesseerd was, dat hij hem niet even had gezien. “Deze wedstrijd staat voor altijd in mijn geheugen gegrift, het was echt een onbeschrijfelijk gevoel te mogen starten óp Gent, en dan nog eens te scoren ook!” Vanaf dan zou Thiebaut niet meer uit de selectie verdwijnen, de ene keer een basisplaats, de andere keer een invalbeurt.

Studies

Thiebaut combineert op dat moment ook het profvoetbal met studies. “Toen ik 17 jaar was mocht ik het middelbaar al verlaten, ik zat namelijk een jaar voorop. Als 17-jarige gast wist ik toen nog niet goed wat mij echt interesseerde. Ik vond economie het leukste tijdens de lessen en koos er dan maar voor om in deze richting verder te gaan. Aan het EHSAL in Brussel studeerde ik voor licentiaat handelswetenschappen. Hoewel ik als topsporter van tal van faciliteiten genoot, besefte ik dat het moeilijk zou worden om mijn studies af te maken. Het zou nog enkele jaren op de tanden bijten worden. Gelukkig was er Kathleen die een geweldige steun betekende. Mijn thesis draaide rond merchandising in de voetbalwereld. Aangezien ik in eerste klasse speelde had ik hiervoor meteen de juiste contacten. In 2000 heb ik dan mijn Master in het Management behaald. Ik wist toen nog niet goed wat ik er mee zou gaan doen na mijn voetbalcarrière maar het heeft mij alleszins geen windeieren opgelegd want het komt nu prima van pas”. Op de tiende speeldag staat “Weer student Thiebaut” in de krant. Op bezoek bij Sporting Charleroi scoorde hij het enige doelpunt. Zijn enthousiasme bezorgde hem wel een gele kaart omdat hij op de omheining klom. In de examenperiode wint Eendracht van Standard (1-0), bijna was Gunter de held. “Ik ontbrak een tikkeltje geluk tegen doelman Runje. Maar het ontbreekt mij ook een beetje aan frisheid. Topsport en studeren is zwaar, maar ik bijt door”, vertelde hij toen in de krant.

Progressie

In de carnavalsmatch tegen Racing Genk zet Thiebaut Eendracht op voorsprong maar de leider wint nog met 1-2. Dat eerste seizoen komt de aanvaller aan 30 wedstrijd en 7 doelpunten. “Voor het seizoen zou ik al blij geweest zijn met enkele keren op de bank te zitten. Toen na Lassen ook Lauwers vertrok kwam de hele aanval zelfs op mijn schouders. Gelukkig werd ook nog Cosimo Sarli aangetrokken.” Thiebaut werd geprezen door zijn trainer. “Hij heeft verbazend snel progressie gemaakt. Zijn positieve ingesteldheid valt ook op, achter elke bal holt hij aan. Hij moet wel nog leren doseren. Maar hij is jong en vol lef.”, aldus Barry Hulshoff.

Op de flank

Ook in de volgende twee seizoenen is Thiebaut een vaste waarde bij Eendracht Aalst in eerste klasse. Hij speelt nog eens 62 wedstrijden waarin hij 13 doelpunten scoort. Hij wordt ook uitgespeeld als een offensieve flankspeler in een ploeg die meermaals met elf Belgen aan de aftrap komt, nog zelden gezien in België.”Als ik eerlijk moet zijn… ik speelde niet zo heel graag op de flank”, lacht Gunter. “In de 4-3-3 van Hulshoff werd ik vaak op links uitgespeeld zodat ik naar binnen kon komen. Ik maakte op deze manier toch enkele treffers, waaronder een pareltje op Charleroi.”

Cyprus

De financiële problemen staken de kop op bij Eendracht en Gunter wou zijn geluk elders beproeven. Hij werd in 2001 een jaar verhuurd aan Omonia Nicosia. “Henk Houwaart haalde mij naar Cyprus. Eerst zei het mij niet veel maar ik kon er voor de prijzen spelen en de voorrondes van de Champions League meemaken. De sfeer was geweldig, wat een taferelen ook in de derby’s. Er werd met alles gegooid: stoelen, gsm’s, noem maar op. Toen Houwaart al snel vertrok moest ik alleen mijn plan zien te trekken. Dan leer je veel op korte tijd.” Gunter veroverde er de Cypriotische supercup.

Avonturier

Bij zijn terugkomst was Eendracht Aalst failliet. De buren uit Denderleeuw haalden Thiebaut binnen. Hij werd meteen topschutter in tweede klasse. Toen stond de avonturier weer op in hem en trok hij in 2003 verrassend naar de Duitse Regionalliga. “FC Saarbrücken wilde mij er absoluut bij. Ze hadden een ploeg bijeengekocht om snel naar de Tweede Bundesliga te promoveren.” Duitsland bleek zowel financieel als sportief een voltreffer. “In het eerste seizoen promoveerden we meteen, ik maakte 16 doelpunten. De laatste wedstrijd moest gewonnen worden. We stonden 0-1 in het krijt bij de rust. De druk was enorm. In de tweede helft gaf ik nog twee assists en in het slot stopt onze doelman nog een strafschop. Na het laatste fluitsignaal viel ik uitgeput neer. Twintigduizend fans liepen het veld op, gelukkig kon een steward mij naar de bank helpen om even op adem te komen of ik werd helemaal verpletterd.”

Vergeet Beckham en Posh

Het jaar daarop in tweede klasse is Gunter plots grof wild in de Duitse media. De nieuwe roem had alles te maken met z’n echtgenote, Kathleen Straetmans, en haar blitzcarrière in de modellenwereld. De sensatiekrant Bild kopte “Pas op, Sylvie (Van Der Vaart)! Hier is concurrentie uit tweede klasse!” bij enkele glamourfoto’s van de Dilbeekse schone. “Zo kwam ik nog eens in het nieuws want sportief liep het niet meer bij Saarbrücken. In augustus was Kathleen naar New York getrokken om zich te gaan aanbieden bij enkele grote modellenbureau’s en ze had meteen prijs. En dan nog bij New York Models, het vijfde grootste bureau ter wereld. Zij hadden ook Elle McPherson.” Gunter was bijzonder trots op zijn vrouw, natuurlijk werd er eens mee gelachen ook. “Op de radio hoorde ik eens: waarom scoort Thiebaut niet meer voor Saarbrücken? Omdat hij thuis… Enfin je kent het wel, maar het stoorde mij niet. Zolang ze over je praten is het goed. Maar echt last van paparazzi hebben we nooit gehad. Kathleen en ik voelden er niets voor om in de roddelblaadjes te staan en sloegen dan ook elk interviewvoorstel af. Eens je wat interviews weigert komen de riooljournalisten ook niet meer snel terug”, lacht Gunter.

Pendelen tussen eerste en tweede

In 2006, Gunter is dan 29, krijgt hij met nieuwjaar een nieuwe kans in eerste klasse bij Zulte-Waregem. Maar Francky Dury is niet wild van Thiebaut. “Francky en ik hadden inderdaad een paar keer een woordenwisseling gehad waardoor het al snel niet meer boterde tussen ons. Maar ondertussen is het al lang opgelost. We zijn twee volwassen mensen en moeten dus niet naïef en koppig blijven doen. Ik heb nu terug regelmatig contact met Francky in functie van mijn beroep en we spreken niet meer over die periode”. Het seizoen daarop keert hij terug naar eigen streek bij tweedeklasser FCV Dender EH. Gunter helpt onze buren aan de titel en wordt zelfs opnieuw topschutter. Maar hij promoveert niet mee naar eerste klasse en kiest voor de Nederlandse tweedeklasser MVV Maastricht. “Ondanks mijn 23 doelpunten bleek toch niet iedereen in Dender overtuigd te zijn van mijn kwaliteiten. Ze trokken Bart Van den Eede aan en ik trok terug naar Zulte, waar ik nog een contract had. Al snel vonden we een oplossing en ik had een nieuw avontuur beet in Nederland”. Ook bij onze noorderburen scoort Thiebaut aan de lopende band en wordt hij op handen gedragen. In twee seizoenen komt hij 42 maal tot scoren. “Ik kijk met heel veel plezier terug op mijn periode bij MVV. Als ik er nu terugkeer zijn er nog veel supporters die mij aanspreken en terugblikken op die fijne periode”. In zijn eerste seizoen bij SK Lierse in 2009 promoveert hij meteen terug naar eerste klasse. In de Jupiler Pro League komt de 33-jarige Thiebaut nog in 16 wedstrijden aan de bak maar zijn contract wordt in onderling overleg verbroken.

Pierre Cornelisstadion

In 2011 begint de Brabander aan zijn derde episode bij FCV Dender EH. Maar op de laatste speeldag degradeert de club naar derde klasse, uitgerekend in het Pierre Cornelisstadion. Waar Gunter veertien jaar eerder zijn profdebuut had gemaakt nam hij nu in mineur afscheid van de Liga. “Dat was inderdaad het worse case scenario. Het was de perfecte plot voor een horrorverhaal! Ik heb na die wedstrijd toch een paar traantjes gelaten door de emoties die deze wedstrijd langs beide kanten had losgeweekt. Eendracht zag Dender natuurlijk graag degraderen, maar ik denk dat een onderlinge derby nog altijd leuker is dan pakweg een verplaatsing naar Virton”.

Afscheid

Vanaf dan ging Gunter zich toeleggen op een andere carrière, hij werd spelersmakelaar bij Soccer & More. Tussendoor hielp hij KVK Ninove nog aan de titel in tweede provinciale en is hij momenteel nog in de running voor zijn tweede Zilveren Voetbal op rij. Het scoren is de nu 37-jarige Thiebaut duidelijk nog niet verleerd want hij knalde er dit seizoen al 27 tegen de netten. Er volgt in mei nog eindrondevoetbal waarna de aanvaller zijn schoenen definitief aan de haak zal hangen. “Ik ben heel tevreden over mijn carrière maar nu is het goed geweest, mijn bobijntje is af.”  Peter Lassen liet ooit onomwonden optekenen: “Die jonge Thiebaut, binnen twee jaar is dat één van de beste spitsen van België, als hij zijn kans krijgt en zichzelf onder controle houdt, want hij zegt nog te snel zijn gedacht.” Ik was inderdaad iemand die regelmatig zijn mond open trok. Niet op een negatieve manier maar soms wel met kritiek die sommigen niet graag hoorden. Toen ik nog profspeler was en al iets meer ervaring had ging ik af en toe bij het bestuur langs om hen er op te wijzen dat er ook veel kwaliteit zit in onze lagere klassen en ze dus niet steeds een buitenlandse oplossing moeten zoeken. Dit schoot al eens in het verkeerde keelgat bij het bestuur”, lacht Thiebaut.

Lievens en De Neve

Bij Eendracht lopen twee spelers rond die Thiebaut onder zijn hoede heeft. Matthias Lievens en Gianni De Neve zijn twee spelers die perfect in het profiel van zijn onderneming passen. “Het zijn jonge, Belgische talenten, die als ze hard blijven werken, een leuke carrière kunnen uitbouwen. Ze hebben een groot potentieel maar hebben uiteraard nog veel te leren. Ik geloof 100% in hen en als ze voort blijven werken zoals ze nu bezig zijn zie ik wel mogelijkheden voor hen. Naast Lievens en De Neve behartigt Gunter ook nog de belangen van Frédéric Brillant en Thomas Foket (KV Oostende), Stephen Buyl (Cercle), Jonas Heymans (AZ), Senna Malik (Inter) en Sam Valcke (van SK Londerzeel naar Cercle).

Eendracht Aalst

Zoals Thiebaut eerder al zei zal hij zijn eerste wedstrijd met Eendracht Aalst op het hoogste niveau nooit meer vergeten. Maar ook Florian Urban en Barry Hulshoff zal hij niet gauw vergeten. “Tijdens de opwarming, als we gewoon wat rondjes rond het veld moesten lopen, werd Florian na het eerste rondje al meteen gedubbeld”, vertelt Gunter al lachend. “Maar eens het eerste fluitsignaal weerklonk zat hij helemaal in de wedstrijd en kon je bij wijze van spreken een huis op hem bouwen.” Ook aan Hulshoff houdt hij enkele memorabele herinneringen over. “Ik herinner mij nog goed de legendarische voorbereidingstage in Nederland waar we vier maal per dag moesten trainen. Hij begon de dag steevast met een bosloop. Daarna volgde nog drie kanjers van trainingen. Op het einde van de dag kroop iedereen al vroeg in zijn bed omdat we wisten dat het de dag nadien opnieuw hard labeur ging zijn. ‘s Vrijdags, de laatste dag van de stage, kregen de spelers vrij van Barry maar bijna niemand had nog energie om een stapje in de wereld te zetten.”, besluit Gunter Thiebaut.  

Eendracht Aalst wenst Gunter te bedanken voor zijn sportieve prestaties die hij als speler leverde voor onze club. Wij wensen hem dan ook nog erg veel succes en geluk in zijn verdere leven toe! Onze eregast brengt zondag ook een bezoek aan het clubrestaurant. Bij de aftrap zal Gunter nog vergezeld worden door wedstrijdsponsor Vishandel De Troyer, de jarige Patriek D’Haeseleer van Carrosserie Patriek en de kinderen Kos en Bjarne van het Bednetproject. We komen ook te weten wie onze Speler van het seizoen 2013-14 is geworden. En tot slot zal de cheque van de benefietwedstrijd worden overhandigd aan Nick De Batselier van Geloeif Mè Goed.

 

Interview: Thomas Van der Elst
Archief: Kenneth Demaret, Yves Janssens

 

ONZE PARTNERS

Toegevoegd aan winkelmandje