Peter Cooman geeft zondag de aftrap

Peter Cooman geeft zondag de aftrap Peter Cooman geeft zondag de aftrap

Eendracht Aalst tracht elke thuiswedstrijd een belangrijke oud-speler uit te nodigen. Deze eer valt ditmaal te beurt aan Peter Cooman(45). De Erembodegemnaar forceerde in 1987 de doorbraak onder Laszlo Fazekas maar zou vooral furore maken bij Cercle Brugge in de hoogste afdeling. Samen met Peter blikken we terug op zijn carrière.

Aalsterse jeugdopleiding

Op 9-jarige leeftijd ondertekende Peter, wiens ouders een café uitbaatten in Erembodegem, een eerste aansluitingskaart bij zijn dorpsclub. “Bij de scholieren werd ik na een selectie voor Oost-Vlaanderen opgemerkt door talentscouts van Eendracht Aalst. Peter was toen 14 jaar. De eerste twee seizoenen in de Eendracht jeugd werd ik afgeremd door zware enkelverstuikingen. In het seizoen 1986-87 speelde ik voor de UEFA junioren en  kwam ik zelfs, onder de Nederlandse trainer Leo Canjels, tot een aantal invalbeurten in het eerste elftal.” 

Linksback

In het daaropvolgende seizoen zou de 19-jarige Cooman wél zijn kans krijgen onder nieuwbakken coach Laszlo Fazekas. Peter kreeg zijn opleiding als middenvelder maar trainer Fazekas had iets anders in petto. “Door het verdwijnen van Joël Crahay kwam er achteraan een leemte bij Eendracht en er bood zich niet meteen een linksvoetige aan om zijn taak over te nemen. In de voorbereidingsperiode, tijdens een wedstrijd tegen AA Gent voor de Beker Van Vlaanderen, kwam Fazekas mij tijdens de rust vertellen dat ik ging invallen als linksback. Ik dacht dat ik het in Keulen hoorde donderen maar ik moest die kans met beide handen grijpen. En uiteindelijk viel het best wel mee.” Het feit dat Peter rechtsvoetig was belette hem niet om uitstekend te presteren in de oefenwedstrijden. Na een resem experimenten was de nieuwe linksback gekend.

Eindronde

Maar de verwachtingen voor het seizoen 1987-88 stonden op een laag pitje. Fazekas heeft niet gekregen wie hij wilde. Voorzitter Van de Waeter en zijn bestuur zijn in lagere reeksen versterking gaan zoeken. Aan het begin van het seizoen zien ook de meeste supporters het somber in. Maar Laszlo Fazekas bezit de uitzonderlijke gave om spelers boven zichzelf te doen uitstijgen en een echte ploeggeest te creëren. Het onmogelijke gebeurt. Met onder andere Chunga, Zakkas, Urzua, Geeraerts en het ontluikende Erembodegemse talent Peter Cooman sluit Eendracht een succesvol seizoen af op de tweede plaats. Zo maakt het zich op voor de eindronde waarin Lierse de grote favoriet is. In het beslissende onderlinge duel blijft Eendracht op 0-0 steken in een tot de nok gevuld Pierre Cornelisstadion. Cooman waagt ook enkele malen zijn kans maar zonder succes, Lierse promoveert een week later. Deze periode is voor Peter ook de mooiste herinnering uit zijn Eendracht tijd.

Cercle Brugge

De prestaties van de jonge Peter Cooman gingen niet onopgemerkt voorbij. “Een soort mini-Vervoort die wellicht nog kan groeien”, werd gezegd. Eersteklasser Cercle Brugge komt hem in 1988 wegplukken bij Eendracht. Bij de vereniging zou Peter vier jaar lang een vaste waarde zijn aan de zijde van smaakmakers Josip Weber en Branko Karacic. “Het eerste jaar was het moeilijkste bij Cercle. We vochten toen het hele seizoen tegen de degradatie. Uiteindelijk konden we ons toch redden en in de seizoenen die daarop volgden heb ik alleen maar  mooie momenten beleefd. Buiten de blammage in de stadsderby tegen Club Brugge natuurlijk (1991). We verloren met 10-0 en onder andere Jan Ceulemans, mijn latere trainer, scoorde tweemaal. Er was zelfs een bus vol met supporters van mij vanuit Erembodegem naar West-Vlaanderen getrokken, wat deze zware nederlaag nog extra pijnlijk maakte”, aldus Cooman.

Terug naar het oude nest

Als Eendracht Aalst in 1991 naar eerste klasse promoveert staat Peter Cooman hoog op het verlanglijstje van Fazekas. Maar tot een transfer komt het niet. Nog niet, want een jaar later gebeurt dat wel als het gedegradeerde Aalst haar plaats bij de elite snel wil heroveren. Bij de voorstelling van het vernieuwde team gaat de meeste aandacht uit naar toptransfers Peter Van Wambeke (Boom) en Peter Cooman (Cercle).”Ik kon niet aan de verleiding weerstaan om terug te keren naar Aalst. Ik heb toen echt mijn hart laten spreken en wilde terug met Aalst naar eerste”. Cooman speelt haast alle wedstrijden in de heenronde, eerst onder Jean-Pierre Vande Velde, nadien onder de nieuwe trainer Jan Ceulemans. Omwille van zijn polyvalentie en snelheid wordt hij in de mandekking gedropt. Maar na nieuwjaar is Cooman voor het eerste in zijn carrière lange tijd out. De ploeg bemachtigt een eindrondeticket en Peter verliest zijn basisplaats. In de beslissende eindrondewedstrijd waarin Oostende de promotie viert in het Pierre Cornelisstadion verscheen Peter nog eens aan de aftrap.

Via Eeklo naar Temse

Het seizoen daarop verlaat Cooman het Pierre Cornelisstadion in onderling overleg. Hij trekt naar Eeklo, dat in die periode ook in tweede klasse speelt. Zijn nieuwe trainer wordt Walter Elegeert (ex-Aalst). Na Eeklo gaat de nog altijd maar 26-jarige Cooman in 1994 aan de slag bij eersteprovincialer KSV Temse. Daar zou hij acht seizoenen blijven. “Ik heb bewust gekozen om op een lager niveau te gaan voetballen zodat de combinatie met mijn werk mogelijk was. Ik ben er terecht gekomen via Eddy Everaert, die tijdens mijn jeugd bij Eendracht mijn coach was. Hij was ook even trainer van het eerste elftal. Ook bij Temse heb ik veel mooie momenten beleefd”, blikt Cooman terug. De Scheepsbouwers zouden regelmatig meestrijden om op te klimmen naar de nationale reeksen. De periode bij Temse werd met één seizoen onderbroken, toen hij naar SK Aalst trok. 

De cirkel is rond

Na nog tussenstops bij Royal Knokke FC en Appelterre breidde de 39-jarige Cooman nog een slot aan zijn carrière bij derdeprovincialer SK Erembodegem, de ploeg waar het allemaal voor hem begon. Daar zou hij enkele seizoenen later de schoenen aan de haak hangen. Begin 2013 gaf hij zijn job als binnenhuisdecorateur op om zijn moeder op te volgen in Café De Plesj op het dorpsplein in Erembodegem. Daar tapt hij nu de pintjes. “Ik was voorbestemd om hier te staan: ik ben gemaakt in het café en geboren in het café.”, lacht hij. Ook nu nog heeft Peter contact met spelers van uit zijn Aalst periode. “Toen ik voor Aalst speelde kwamen onder andere Zakkas, Geeraerts, De Wolf, De Schrijver en René Peeters af en toe eens langs in het café. Niet om te pintelieren, want op dat niveau konden we ons dat niet veroorloven. Ook nu komen deze vrienden af en toe eens langs in De Plesj”, besluit Cooman. Zondag zal Peter ook in het Eendracht restaurant terug te vinden zijn met onder andere Gilles De Bilde. 

Eendracht Aalst wenst Peter te bedanken voor zijn prestaties die hij leverde voor onze club. Wij wensen hem dan ook nog veel succes en geluk toe in zijn verdere leven!

Interview: Thomas Van der Elst
Archief: Kenneth Demaret, Yves Janssens
Foto’s: Dirk Bockstael

 

ONZE PARTNERS

  • Plastiek Hofstade
  • X3
  • Thoen
  • Arijs Begrafenissen
Toegevoegd aan winkelmandje