Voorzitter Patrick Le Juste over de stopzetting

Deze week is de kogel door de kerk gegaan. De voetbalfederaties beslisten om de huidige competitie definitief stop te zetten, wat het er niet makkelijker op maakt voor de amateurclubs. Het webteam belde met Patrick Le Juste na de stopzetting.

Eindelijk duidelijkheid

De reactie van de voorzitter bestond uit een mengeling van ontgoocheling, opluchting en realisme. “Ik begrijp dat de federaties afhankelijk zijn van beslissingen van hogerhand, maar er werd te lang rond de pot gedraaid en de clubs een waanbeeld voorgehouden. Natuurlijk ben ik teleurgesteld dat we geen halve competitie meer kunnen afwerken, want spelen is altijd beter dan niet spelen. Maar alles is beter dan onzekerheid want dan kan je als bestuur gewoonweg niets doen. Je moet de werking draaiende houden, met doorlopende vaste kosten en geringe inkomsten, en speculeren op een doorstart maar tegelijkertijd rekening houden met stopzetting. In november bedroeg de kloof tussen inkomsten en uitgaven ongeveer 65%. Ondertussen is dit al opgelopen tot 75%. Je begrijpt dat dit geen gezonde situatie was.”

Ambitie onaangetast

De club kan nu volledig focussen op volgend seizoen. “We hebben wat ruimte om het seizoen 2021-2022 goed voor te bereiden. Primordiaal is het aanwerven van een nieuwe coach. Vanaf nu gaan we ook Eendracht Aalst 2.0, met een professionele structuur, verder in de steigers zetten. Want het volgende wil ik aan de supporters en alle stakeholders toch duidelijk maken. Ik lees dat 10% van de clubs overwegen om het bijltje erbij neer te leggen, maar niet hier. Er is in hoofde van het clubbestuur geen enkele intentie om te stoppen. En onze ambitie om zo snel mogelijk weg te geraken uit Tweede Amateur blijft onaangetast.”

Steun

Uit welke hoeken mogen we dan op korte termijn en op lange termijn steun verwachten? “Wel, de Stad Aalst heeft al een mooie geste gedaan door de huurgelden voor het stadion kwijt te schelden tot eind dit jaar. In verhouding met het jaarbudget is dat misschien niet zo veel, maar we zijn momenteel dankbaar voor elke euro. Bij de voetbalbond laten ze de bondsbijdragen voor dit seizoen vallen, wat logisch is. Verder spreken ze van een steunpakket van 8 miljoen euro voor het amateurvoetbal. Dat lijkt misschien veel, maar als je weet dat er 128 clubs spelen in de nationale amateurreeksen, en dat er daarnaast nog eens ongeveer 1.500 clubs actief zijn op provinciaal niveau, dan weet je snel dat de fall-out naar een individuele club als Eendracht Aalst zeer beperkt zal zijn. Tenslotte is er de technische werkloosheid waar we kunnen op terugvallen. We zijn één van de clubs die altijd alles officieel gedaan hebben. Dat leverde in het verleden nogal eens een concurrentienadeel op, maar nu zijn we gelukkig dat we van dit stelsel gebruik kunnen maken.”

Ongezonde sector

En dan komt de economist en zakenman in Patrick Le Juste naar boven. “Johan Cruyff wist het al: ‘elk nadeel heb z’n voordeel’. Elke crisis biedt ook opportuniteiten. Nu moeten we meer dan ooit beseffen dat we van de pandemie gebruik moeten maken om een fundamenteel ongezonde sector te saneren. We moeten een aantal ratio’s onder de loep nemen en ook in het amateurvoetbal een aantal regels qua Financial Fair Play opleggen. Ik geef één voorbeeld: het spelersbudget zou niet meer dan 50% van het totaalbudget mogen bedragen. Als ik nu hoor dat men in het profvoetbal ervoor pleit om die regels omwille van de pandemie te versoepelen, dan komt mijn haar recht. Dit kan misschien paradoxaal klinken, maar het is nu dat ze die regels meer dan ooit strikt moeten toepassen om de wantoestanden in de voetbalwereld definitief te bannen. Ik zie hier een belangrijke rol weggelegd voor Voetbal Vlaanderen, maar dan moeten ze minder reactief en veel meer proactief gaan handelen. De clubs moeten op hun beurt de crisis aangrijpen om kuis te houden in de vaak exorbitante spelerslonen. Ik verwacht dat er op dat vlak en op ons niveau een neerwaartse druk van 25% zal ontstaan. Voor één keer is het een markttechnisch voordeel dat er heel wat van onze spelers einde contract zijn.”

Abonnees en jeugdspelers

De stopzetting van de competitie heeft vanzelfsprekend ook financiële gevolgen voor de trouwe abonnees en de ouders van onze jeugdspelers. “Puur juridisch gezien zitten we hier natuurlijk met een geval van overmacht. Ik denk dat iedereen nu in het belang van de club zijn gezond verstand zal moeten bovenhalen. Eendracht Aalst is een vereniging met een sterk sociaal engagement, en het clubbestuur blijft niet doof voor de verzuchtingen van de supporters en de ouders. We moeten een respectvol compromis uitwerken dat de levensvatbaarheid van de club garandeert. Ik zal zelf het initiatief nemen om met de ouderraad op Zandberg en met de supportersfederatie aan tafel te gaan zitten om een regeling uit te werken rond de ongebruikte abonnementen, tickets en de lidgelden. Ik heb er alle vertrouwen in dat we een gulden middenweg zullen vinden.”

Oproep

Voorzitter Le Juste wil tot slot graag nog een oproep doen aan de ganse Eendracht-familie om de club te blijven ondersteunen bij de verschillende initiatieven tot er opnieuw gevoetbald wordt. “Onze vernieuwde website met webshop doet het heel goed. De inkomsten van de merchandising gaan de goede richting uit. Wie eens geen zin heeft om te koken en tegelijkertijd de club wil steunen, kan een beroep doen op onze takeaway-formule. Ik bedank iedereen die op zijn eigen bescheiden manier de club helpt om terug naar boven te kijken, en er volgend seizoen te staan met een competitieve ploeg. We kunnen hier sterker uitkomen. Iendracht veroit!”

>>> Ontdek onze afhaalgerechten voor het Valentijnsweekend via www.eendracht-aalst.be/webshop/takeaway

ONZE PARTNERS

Toegevoegd aan winkelmandje