Reacties na de promotie

zaterdag 03 juni 2017 - 22u33
Patrick Vanderpoorten: "De kern voor volgend seizoen ligt vast."

Na het promotiefeest sprokkelde het Eendracht-webteam nog enkele reacties bij CEO Dirk Adriaenssens, sportief verantwoordelijke Patrick Vanderpoorten en zijn voorganger Sven Jaecques.

Dirk Adriaenssens: "Er zijn nu solide fundamenten om op verder te bouwen"


CEO Dirk Adriaenssens was zondag onder de indruk van de sfeer op Rocourt. "Het was effectief een rollercoaster van emoties die me overvielen. We waren allemaal een beetje overdonderd, zelfs geïntimideerd. Doordat de Luikenaars maar een zeer beperkt aantal tickets wilden verkopen, ontnamen ze ons ook nog de troef die onze twaalfde man toch altijd is. De eerste tien minuten keek ik met een bang hartje naar de wedstrijd maar naarmate de minuten wegtikten groeiden de hoop en het vertrouwen. Bij de rust was ik ondanks de 0-0 vrijwel zeker dat we het zouden halen. Alhoewel, die zekerheid ging toch wel eventjes aan het wankelen toen Club Luik nog de 1-2 maakte. De scheidsrechter liet dan ook nog eens 6 minuten overspelen."

Titanenwerk

Anderhalf jaar geleden speelde Dirk Adriaenssens nog een belangrijke rol in de reddingsoperatie door Patrick Le Juste naar Aalst te loodsen. "We zijn er toen met het nieuwe bestuur in geslaagd om een aantal schulden snel weg te werken en te herschikken. Dat was een titanenwerk maar we hebben toen de basis gelegd van het huidige succes. In dat opzicht geeft deze promotie een enorme voldoening. We moeten verder op de ingeslagen weg van de professionalisering. En als je ziet wat voor schitterend 'human capital' er in deze club aanwezig is, dan zouden we op dat vlak eigenlijk nooit meer in de problemen mogen komen." 

Budget

De promotie was een jaar later voorzien maar volgens de CEO zullen de gevolgen best meevallen. “Er zullen een aantal verschuivingen gebeuren van de ene budgetpost naar de andere, de mix zal er wat anders uitzien, maar de eindbedragen zullen ongeveer hetzelfde blijven. Wij hopen vanzelfsprekend op een verhoging van het aantal abonnementen en een aantal sponsorpakketten zal iets duurder in de markt geplaatst kunnen worden. Ik kan het niet genoeg herhalen: het financieel herstel blijft prioriteit nummer één. We waren vorig seizoen de club met veruit het hoogste budget van de reeks. Volgend seizoen spelen we tegen clubs met een vergelijkbare financiële armslag.”

Werkpunten

Adriaenssens somt tenslotte nog een aantal werkpunten op voor komend seizoen. "De infrastructuur is een essentieel onderdeel van het 'product' Eendracht Aalst, dus een conditio sine qua non voor het wegwerken van misschien wel het belangrijkste obstakel op de weg naar de verdere groei. Ook ons oefencomplex Zandberg maakt deel uit van dit 'infrastructuurdeficit': het is 30 jaar oud en barst letterlijk en figuurlijk uit zijn voegen. Zoals ik al stelde is het uiterst belangrijk om het budget in evenwicht te houden. Daarvoor moet het aantal abonnementen de hoogte in. Ten tweede wil ik mikken op een betere merchandising. Ik geef toe dat we de fanshop tot nu toe wat verwaarloosd hebben, om de eenvoudige reden dat hieraan toch wat risico's qua prefinanciering verbonden zijn. Verder wil ik het restaurantgebeuren democratiseren. Een VIP-arrangement moet er altijd blijven  maar met een supportersformule kunnen we een ander marktsegment aanboren. En tenslotte is er het veld. Met de firma De Ceuster hebben we toch wel het neusje van de zalm onder de arm genomen wat betreft de aanleg van sportterreinen. Met deze beslissing zetten we voor komend seizoen maximaal in op technisch verzorgd en aanvallend voetbal."

Patrick Vanderpoorten: "Plaats 5 tot 10 moet haalbaar zijn"


Sportief verantwoordelijke Patrick Vanderpoorten was niet verrast door de eindrondewinst. “We hadden de laatste competitiemaand al volledig afgestemd op de eindronde. Het speelde op dat moment toch geen enkele rol meer of we nu tweede of derde zouden eindigen. We hebben vanaf dan sterk gefocust op conditie en uithouding, ook met het oog op eventuele verlengingen, en dat bleek de juiste keuze te zijn geweest. Het is natuurlijk in het begin altijd wat koffiedik kijken, en sommigen waren aanvankelijk wat ontgoocheld door de moeilijke loting, maar toen we Winkel Sport op eigen veld met 0-4 van de mat veegden is bij mij het geloof in de promotie er écht gekomen. En je zal ook gezien hebben dat we in al onze eindrondematchen tijdens de tweede helft sterker waren dan onze tegenstanders.”

Rond op transfervlak

De blik van Vanderpoorten richtte zich al snel naar de verdere toekomst. “Als je beleidsverantwoordelijkheid draagt kan je niet lang nagenieten van zo’n promotie. De dag nadien waren we al bezig met de voorbereiding van het komende seizoen, alhoewel op transfervlak het werk eigenlijk al rond is. Het zal voor sommigen misschien als een verrassing komen, maar onze kern voor volgend seizoen ligt nu al vast. Neen, er zal in principe – behoudens een uitzonderlijke en financieel haalbare opportuniteit – niemand meer bijkomen. De pionnen die vertrekken worden vervangen door nieuwe spelers waarin de sportieve staf een groot vertrouwen heeft, onze jonge spelers zijn allemaal een jaartje rijper en ervarener, 80% van de kern blijft behouden, dus ook de ingeslepen automatismen.” Eendracht haalde Gillian Dewit (Antwerp, doelman), Kevin Ntika (Koksijde, centrale verdediger), Jan Mertens (Temse, linksachter), Mattis Adem (Olsa Brakel, linkerflankspeler), Boris Van Gysegem (Zulte-Waregem, middenvelder), Lars Godart (Lokeren, aanvaller) en Hamza Amazou (Halle, aanvaller).

Plaats 5 tot 10

In de euforie van de promotie werden hier en daar wat grote uitspraken gedaan maar Patrick Vanderpoorten blijft realistisch: “We moeten met beide voetjes op de grond blijven. Er is eigenlijk niets veranderd: de financiële gezondmaking blijft prioritair. We konden Bjorn Ruytinx halen maar je wil echt niet weten wat die nog wilde verdienen. Met de blijvers en de aangetrokken versterkingen moet het mogelijk zijn om een ploeg uit te bouwen die voor de plaatsen 5 tot 10 kan strijden.”

Sven Jaecques: "We maakten de juiste keuze"


Iemand die mee aan de wieg stond van onze succesvolle kern is Sven Jaecques. Hij moest na de dramatische eindronde van vorig jaar een nieuwe, competitieve kern samenstellen. Van de vijftien spelers in de eindrondefinale haalde hij er acht naar Aalst. Jaecques is erg blij met de promotie van 'den Iendracht' maar relativeert tegelijkertijd zijn inbreng. “Ik zou liegen als ik zei dat dit mijn ego niet streelt maar met transfers moet je toch ook altijd wat geluk hebben. De gelukte transfers zijn niet exclusief mijn verdienste maar ook van het clubbestuur die meestapten in mijn verhaal om in Aalst te breken met een bepaalde 'transfercultuur' en resoluut te mikken op jonge talenten, die het – om heel diverse redenen – nét niet maakten bij een profclub, en heel hard willen werken om terug een stap vooruit in hun carrière te kunnen zetten. Ook mentale weerbaarheid was een criterium bij de aanwerving. Ik denk dat nu gebleken is dat dit toen de juiste beslissing is geweest.”

Op ingeslagen weg verdergaan

Nadat Sven Jaecques al snel werd weggeplukt door FC Antwerp legde Patrick Vandepoorten nog zijn accenten met de transfers van Diarra en Marmitte, en de latere komst van Tom De Cock. "Ook de overgang van Jordy Verstraeten tijdens de wintermercato bleek een voltreffer. Hij miste bij Antwerp ook net dat tikkeltje om door te breken in een kern waar de concurrentie moordend was. Hij is polyvalent en krachtig en zal jullie ploeg ook in de Eerste Amateurliga nog veel bijbrengen. Eendracht moet op de ingeslagen weg verdergaan en – indien dat nog nodig zou zijn – op een rustige manier op zoek gaan naar de juiste profielen. De kern moet maar 'af' zijn tegen 31 augustus en het is vaak in die laatste week dat je de beste zaken kan doen.” Wij wensen Sven Jaecques bij de Great Old hetzelfde toe wat we voor onszelf wensen: een zorgeloos seizoen 2017-2018!

fdh

banners 01

banners 02

banners 03

willems veranda'splastiek hofstadebetfirstdsvalckenier jartazi

coachpartnersarijsdetroyeralpharamen aalst

goeiedaggosportdigitpoint  webdesign aalst  

aalsttvvianococacolajupiler

Van Tilburg Online Tuinmaximaal.be logo parkago flyerzone Erdi.nl