BVR: "Ik weet heel goed waar ik aan begin"

dinsdag 08 januari 2019 - 21u27

Na de korte passage van Yves Van Borm heeft Eendracht Aalst niet lang moeten zoeken naar een nieuwe trainer. Oude bekende Bart Van Renterghem zette zijn krabbel onder een contract dat hem voor het volgende anderhalf jaar aan onze club bindt. Het EA-webteam had een interessante babbel met de 46-jarige Gentenaar.

Thuiskomen

Van Renterghem kent het huis als geen ander. Na Jan Ceulemans is hij de coach die in de voorbije 50 jaar het langst aan het bewind was (3 jaar en 5 maand). Het moet dan ook een beetje voelen als thuiskomen. “Het is inderdaad een speciaal gevoel. Ik heb hier tijdens mijn vorige doortocht prachtige tijden meegemaakt. Eendracht Aalst is een speciaal beestje dat je volledig opslorpt. Door de intensiteit en de beleving ben je er als coach dag en nacht mee bezig. De clubkleuren zijn niet voor niets wit-zwart. Ik weet dus heel goed waar ik aan begin.”

Afkicken

Zijn vorige termijn als hoofdcoach eindigde wel op een valse noot. “Ja, dat klopt. Ik heb daar echt van afgezien. Ik moest letterlijk van den Iendracht afkicken. Ik ben toen 7 maand lang naar geen enkele voetbalmatch gaan kijken. Gelukkig kon ik terugvallen op mijn werk aan de Gentse topsportschool FootInstruct waar ik al 15 jaar lang elke voormiddag actief ben met 12- tot 18-jarigen die dan pas in de namiddag naar de schoolbanken gaan. Daarna ben ik wedstrijdscout geworden bij Club Brugge, onder Garrido en Stan Van Den Buys. Daar is Gunther Schepens me komen wegplukken voor AA Gent. Daar deed ik talentscouting, wedstrijdscouting en ik werd er vervolgens beloftencoach.”

Sms'je van Filipovic

Vorige maand was hij toch ook in de running om de nieuwe coach te worden? Van Renterghem bevestigt. “Er waren inderdaad vergevorderde onderhandelingen. Maar Aalst is een aparte club. In Gent weet je dat met één persoon moet spreken, en dat is Louwagie. In Aalst wordt er anders gewerkt: hier moet je zowat bij iedereen de revue passeren, en dat neemt wat tijd in beslag. Bij AA Gent hadden ze lucht gekregen van mijn ‘vrijage’ met Eendracht, en ze hebben me toen uitdrukkelijk gevraagd om snel duidelijkheid te scheppen en een keuze te maken. Dat is de enige reden dat het toen is afgesprongen. Voor alle duidelijkheid: er waren geen bruggen opgeblazen, er is geen enkel gebrek aan respect geweest naar mij toe. En op 3 januari stuurde Filipovic mij een sms'je om mij een gelukkig Nieuwjaar te wensen, zoals hij trouwens elk jaar doet. Ik belde hem terug om hetzelfde te doen, en van het één kwam het ander. Alles is toen heel snel in een stroomversnelling gekomen, en voilà, hier ben ik dan terug!”

Ploeg in crisis

Net zoals in 2009 moet Bart een ploeg in crisis weer op de juiste rails krijgen. “Er zijn gelijkenissen met de vorige keer maar er zijn ook grote verschillen. In 2009 nam ik veel vroeger in het seizoen over. De ploeg had toen 7 op 33 behaald en de groep zat helemaal kapot. Ik had toen ook wat geluk want de eerstvolgende match – ik denk tegen Willebroek – wonnen we, en we waren vertrokken. Nu neem ik veel later over en we moeten al direct naar Virton, een ploeg met een volledig professionele kern en torenhoge ambities. Bovendien hebben de Luxemburgers zich tijdens de winterstop nog versterkt en zijn er in vergelijking met de heenmatch enkele sterkhouders uit blessure teruggekeerd. Langs de andere kant kan dit voor ons ook een voordeel betekenen: we hebben zaterdagavond ginder in de verre Gaume niets te verliezen.”

Geen onbekenden

De huidige kern is Van Renterghem niet volledig onbekend. “Wij kwamen een paar maand geleden met AA Gent tegen Virton uit voor de Beker van België. Ik ben hen toen komen scouten, uitgerekend tegen Eendracht Aalst. Vorig seizoen zag ik Eendracht ook al eens spelen, thuis tegen Dessel. Verder ken ik diverse spelers – o.a. De Coninck, Lievens, De Neve, De Rock, Van Gerven – nog van beloftenmatchen met of tegen AA Gent. En wie Van Hoevelen en Annys zijn, en wat ze kunnen of niet kunnen, ach, dat weet iedereen.”

Versterking

De hoop leeft bij veel supporters dat Van Renterghem versterking zal meebrengen, hetzij in de vorm van beloften van AA Gent – wie weet zelfs een tweede geval Dries Mertens – hetzij in de vorm van toegezegde aanwinsten vanwege het clubbestuur. “Kijk, de ploeg zit in een neerwaartse spiraal en dan is het altijd zo dat sommige spelers onder hun intrinsieke waarde presteren. Ik begin aan mijn opdracht vanuit een respect voor de huidige groep, die ik in eerste instantie kansen wil blijven geven en beter wil maken. Er werd inderdaad een analyse gemaakt van profielen die ontbreken, maar die zullen we hoogstwaarschijnlijk niet bij de beloften van AA Gent vinden. De ene helft daarvan is nog niet klaar voor de Eerste Amateurliga, of kan er alleszins niet onmiddellijk een meerwaarde bieden. De andere helft, zoals bv. een Koita waar Aalst al een paar keer naar gehengeld heeft, leunt al te dicht aan bij de eerste ploeg en die mannen staan niet te springen om twee reeksen lager te gaan spelen terwijl ze bijna rijp zijn voor Eerste Klasse A of B. Ik wacht nog eventjes af: in voetbal kan alles razendsnel veranderen. Een paar wedstrijden geleden, na de zege op RWDM, leefde de club in euforie. Na de match tegen Heist heerste er een begrafenisstemming. Maar we moeten er niet flauw over doen en het is ook geen staatsgeheim: bij de contractbesprekingen is mogelijke versterking inderdaad aan bod gekomen.”

fdh

banners 01

banners 02

banners 03

plastiek hofstade cleemput   ds  X3  Joma

coachpartners goeiedag accofarijsUntitled 1

Untitled 4Untitled 2 LogoUntitled 3jupiler

4thoenaaaa  

linjekes banner logo site adres