Eendracht legende Chunga kondigt bezoek aan

zondag 02 december 2012 - 21u12

[sigplus] Ernstige fout: Afbeeldingsmap moet een een relatief pad vanaf de basis map van de afbeeldingen zijn.

Hij komt! Eén van dé legendes uit de rijke voetbalgeschiedenis van Eendracht Aalst bezoekt binnenkort de club waar hij zijn grootste successen behaalde: Moses Chunga heeft bevestigd de komende thuiswedstrijden tegen Eupen en Antwerp bij te zullen wonen. Welcome home, Moses!

Na wekenlange voorbereidingen, diplomatieke contacten in Zimbabwe en uiteraard gesprekken met de gewezen publiekslieveling, is de kogel nu door de kerk: Chunga komt, en hij zal door club en supporters uitgebreid in de bloemen gezet worden.

Twintig jaar nadat Chunga zijn laatste bal trapte in het Pierre Cornelisstadion, hoor je zijn naam nog geregeld vallen in supportersgesprekken. Hij is dan ook één van de beste spelers die ooit voor Eendracht Aalst speelde. In die optiek nam Eendracht terug contact op met haar oude glorie in Zimbabwe en sprak de wens uit Moses ooit nog eens te mogen verwelkomen in Aalst na al die jaren. Chunga was overweldigd door de uitnodiging en wil graag nog eens terugkeren naar Aalst.

Uit “The Herald”, de belangrijkste krant in Zimbabwe:

Chunga said he was overwhelmed to be honoured by Aalst. “For me, words alone cannot describe how I feel right now to be honoured by this team which means a lot to me and my family,” said Chunga. “They gave me a chance, when I was still young, to play in Europe.”

 “It will be emotional, really, there will be tears, especially among the fans who saw me play, but this shows you that the world is still a nice place, really, because there are some good people who appreciate out there.”

In 1987 streek de onbekende Moses Chunga neer in Aalst. De 22-jarige profvoetballer was in Zimbabwe net speler van het jaar geworden, na een record van 46 doelpunten in één seizoen te hebben neergezet. Chunga had ook indruk gemaakt tijdens een stage bij de toenmalige Engelse topclub Nottingham Forest, maar daar vonden ze zijn speelstijl te persoonlijk. Na lang onderhandelen tekende Chunga voor tweedeklasser Eendracht Aalst, dat hoopte een nieuwe zwarte parel binnengehaald te hebben en zo geschiedde ook. Toenmalig EA-coach Fazekas keek de nieuweling eerst nog met enige argwaan aan maar later zou de Zimbabwaan het koninginnestuk worden op zijn Hongaars schaakbord.

Chunga werd aangebracht door Jan Wanderstein, de vroegere hulptrainer van Fazekas. Alleen al met zijn transfer schreef Chunga geschiedenis in zijn thuisland. Hij was de eerste speler na de onafhankelijkheid in 1980 die aan de slag kon in Europa.

De Eendrachtsupporters waren sceptisch bij aanvang van het seizoen 1987-88. Tot ieders verbazing loodste coach Fazekas zijn ploeg naar de eindronde. Middenvelder Chunga was in zijn eerste seizoen een onbetwiste titularis en kwam zesmaal tot scoren. Op de voorlaatste speeldag van de eindronde kwam Lierse afgezakt naar een tot de nok gevuld Pierre Cornelisstadion. Het was de eerste wedstrijd in tweede klasse die live op televisie werd uitgezonden. Eendracht moest winnen, maar bleef na een thriller steken op 0-0 . Het trio Chunga, De Matos en Zakkas forceerde wel kansen, maar kon niet afwerken. Een domper op een fantastisch seizoen.

liggend-chunga-1988-89    

Tot groot ongenoegen van de supporters werd trainer Fazekas aan de deur gezet, André Van Maldeghem was zijn opvolger. Eendracht haalde enkele vedetten binnen, van wie Juan Lozano de grootste naam was, maar kon twee seizoenen lang geen gensters slaan. Chunga was wel een vaste waarde. Met zijn klasseflitsen veroverde hij de harten van de Eendrachtfans. Vanuit stilstand kon hij enkele verdedigers te grazen nemen en hij had een uitstekende passing in de voeten. Het bekende stickerboek Panini omschreef Chunga destijds als volgt: “Lieveling van het publiek. Kan alles met de bal. Verbluffende ritmeveranderingen. Technisch briljant maar te weinig collectief ingesteld.” Chunga was overigens ook kapitein van de nationale elf van Zimbabwe.

Ondertussen stond er in Aalst met Erik Goethals een nieuwe voorzitter aan het roer. Hij haalde trainer Laszlo Fazekas in 1990 terug naar EA. Eendracht sloop dat seizoen op kousenvoeten naar de top. Chunga vormde een koningskoppel met Jules Mandiangu en was meer dan eens de man van de wedstrijd. De krantenkoppen logen er niet om dat seizoen: “Koninginnestuk is Moses Chunga”, “Moses Chunga blijft Aalst voortstuwen”, “Het geheim wapen heet Moses Chunga”, “Chunga als sluipschutter”, “Klasseflits van wandelende Chunga”,…

Moses bleef er zoals steeds opvallend kalm en apatisch bij. Zuchtend reageerde hij op attenties. Alleen een monkelend lachje achteraf wees op enige zelfgenoegzaamheid bij de Zimbabwaan. Chunga was naast een dribbeltovenaar ook een specialist op stilstaande fases. Hij trapte hoekschoppen met een gevaarlijke kromming rechtstreeks op doel, daar zou hij zijn handelsmerk van maken. Steeds meer mensen kwamen naar het Pierre Cornelisstadion afgezakt.

liggend-ploegfoto-1990-91    
Chunga zag dat seizoen vier wedstrijden op rij zijn bewakers met rood van het veld gaan. Hij was dan ook de man die ten allen tijde moest afgestopt worden. Met fouten en kaarten tot gevolg. Eerst moest Claes van RC Mechelen de actieradius van Moses beperken. Hij vloog. Op Diest kreeg Bollaerts dezelfde opdracht mee. Hij vloog. Tegen Tongeren was Thijs met de bewaking van de Zimbabwaan belast. Hij vloog. Idem dito voor Hannouille van Stade Leuven. Hij vloog. Chunga's ploegmaats waren het er over eens dat hij de beste voetballer was waarmee ze ooit samenspeelden. Maar Moses moest er zin in hebben.

Ook steeds meer talentscouts uit eerste nationale doken op in Aalst en laat geen twijfel bestaan dat de Zimbabwaan het mikpunt was. Op de laatste speeldag van dat seizoen, tegen Lommel, zorgden Chunga en Mandiangu in de allerlaatste minuut voor zekerheid over deelname aan de eindronde, waarin EA tot verbazing van velen de promotie naar eerste klasse wist af te dwingen. Na een doelpunt van Frank Eeckhout in Turnhout was de promotie een feit, maar Chunga was er niet bij in Turnhout. Hij was door coach Fazekas niet geselecteerd na zijn ondermaatse prestatie in Sint-Niklaas de week voordien. In de feestelijke slotwedstrijd loopt Chunga er weer gewoon bij in een uitverkocht Pierre Cornelisstadion. Naast de eerder vermeldde spelers bestond de succesploeg ook nog uit o.a. Hans De Schrijver, Wim De Wolf, René Peeters, Milko De Rijck, Gino Nijs, Hervé Godtbil, Gerd De Bruycker, Philippe Droeven, Luc Limpens, Mohammed Kanu, Jos Lathouwers, Laszlo Szabadi,...

liggend-kanu-mandiangu-chunga-1990-91

In eerste klasse werd Eendracht Aalst meteen gewogen en te licht bevonden. Chunga speelt slechts een handvol wedstrijden door een aanslepende knieblessure waarmee hij het seizoen voordien al bijna op de operatietafel was beland. Hij was maanden buiten strijd.

Terwijl Chunga zich door een maandenlange revalidatieperiode worstelde, bengelde Eendracht onderaan de rangschikking en werd de lokroep naar zijn terugkeer steeds groter. Coach Fazekas verwees geregeld naar Chunga: “Onze generaal loopt momenteel op krukken. Moses Chunga was de man die Aalst vorig seizoen naar de eindronde bracht. In die eindronde deemsterde hij weg. Maar nu blijkt dat hij toen al met problemen aan de knie sukkelde. Ook in het seizoensbegin maakte ik mij kwaad op hem, maar nu besef ik dat hij fysiek niet in orde was. Chunga is misschien de man die na de winterstop het verschil kan maken.”

Terwijl Chunga de loopoefeningen hervatte, werd Fazekas ontslagen en vervangen door Han Grijzenhout. De witte merel die dan al enkele seizoenen in Aalst rondliep, Moses Chunga, werd als redder in nood gezien door heel wat mensen. Alleen bleken de berichten omtrent zijn revalidatie niet onverdeeld positief. De Zimbabwaan trainde weliswaar maar kloeg achteraf steeds weer van opnieuw opduikende pijn in de knie.

Op 1 februari 1992 maakte Chunga dan toch zijn wederoptreden, op bezoek bij Genk (0-0). Heel wat blije gezichten bij de Eendrachtaanhang, die hem nog steeds op handen draagt. Op 16 februari 1992 trad de publiekslieveling eindelijk nog eens aan voor eigen volk in de thuiswedstrijd tegen Club Brugge (0-1). Aalst voetbalde enkele kansjes bij mekaar. Vooral langs de vaardige Chunga, die een gebrek aan competitieritme en intrinsieke snelheid echter niet kon wegmoffelen. Het zou de laatste wedstrijd van Chunga voor Eendracht Aalst worden. Hij kreeg de weerslag van de intense inspanningen die hij de voorbije weken had geleverd om terug te keren.

Eendracht degradeerde naar tweede klasse, waar het zich het contract van Chunga niet langer kon veroorloven. Ex-EA-trainer Laszlo Fazekas haalde enkele Eendrachtspelers, onder wie Chunga naar de ambitieuze derdeklasser Union, maar dat werd geen succes. Chunga zou zijn oude niveau nooit meer terugvinden. In 1993 keerde Moses terug naar Zimbabwe.

Tot 1999 zou Chunga nog actief zijn bij zijn club van herkomst, Dynamo Harare. Nadien stond hij als trainer aan het roer bij verschillende clubs. Ook was hij assistent-bondscoach van de nationale ploeg van Zimbabwe. In 2009 schonk hij FC Gunners Harare haar eerste titel. Chunga heeft nog altijd een legendarische status in zijn land. In de aanloop naar de wereldbeker 2010 in Zuid-Afrika werd Chunga nog gehuldigd samen met een dozijn andere Afrikaanse legendes als George Weah, Abedi Pele, Jay Jay Okocha en Bwalya Kalusha.

Maar nu komt hij weer even naar Aalst. Vrijdag landt hij op Zaventem. Welcome home, Moses!

{gallery}/team/oud-spelers/chungamoses{/gallery}

Archief: Yves Janssens

banners 01

banners 02

banners 03

plastiek hofstade cleemput   ds  X3  Joma

coachpartners goeiedag accofarijsUntitled 1

Untitled 4Untitled 2 LogoUntitled 3jupiler

4thoenaaaa  

linjekes banner logo site adres