Ladies-captain geeft de aftrap tegen Knokke

zaterdag 10 maart 2018 - 00u56

Op onze allereerste Vrouwendag zondag zetten we één van de Eendracht Aalst Ladies in de spotlight. Francesca Van Oudheusden (28) zal de aftrap geven van de wedstrijd tegen Knokke. Het webteam stelt de kapitein van de Ladies A aan u voor.

Pajottenland

In de zomer van 1989 werd Francesca Van Oudheusden geboren in Brussel-stad maar opgroeien deed ze aan de rand van het Pajottenland. “Mijn jeugd heb ik in Essene doorgebracht. Tussen de jongens leerde ik voetballen. We namen de fiets en vertoefden hele dagen op het voetbalveld van Emi Essene. Ook later op school in Aalst was de bal nooit ver weg. Vriendinnen troonden mij mee naar de dames van SK Lebeke-Aalst waar ik op 15-jarige leeftijd mijn debuut maakte in Tweede Klasse. Met mijn gestalte kon ik voor veel goals zorgen in de aanvalslinie.”

RSCA

Francesca speelt twee jaar later op het hoogste niveau bij VC Dames Eendracht Aalst. “Maar ook hier waren de gouden jaren net voorbij en was de club in vrije val. Ik moest opnieuw op zoek naar een nieuwe club en ging eens meetrainen bij Anderlecht.” Met succes want ze verwerft vanaf 2007 voor een aantal jaren een vaste stek in het damesteam van paarswit.

Blessurepech

De start van de BeNe League in 2013 zal Van Oudheusden, die bij Anderlecht op de flank of in de aanval speelde, niet snel vergeten. “De openingswedstrijd op het veld van ADO Den Haag zaten er bijna 3.000 toeschouwers in het Kyocera Stadion. In het slot moest ik op een draagberrie van het veld gedragen worden met gescheurde kruisbanden.” Francesca zou deze blessure nog een tweede keer oplopen en bijna twee seizoenen langs de kant staan.

Reizen

Van Oudheusden maakt nadien nog opnieuw haar opwachting maar verlaat Anderlecht toch in 2015. “Niet mijn blessures lagen aan de oorzaak maar een conflict met de trainer omdat ik te laat terug was van vakantie.”

En zo komen we naadloos bij de grootste passie van ‘Fran’. “Ik hou van het Amerikaanse continent. Eénmaal het voetbalseizoen voorbij, neem ik de rugzak voor een langere periode. Na mijn afscheid bij Anderlecht ben ik een jaar gaan reizen: Mexico, Miami, New York, Jamaica, de Bahama’s en Panama. Binnenkort trek ik naar Canada. Ik heb het geluk dat het perfect combineerbaar is met mijn job als bedrijfsverpleegkundige bij Securex.”

Titeldroom

Sinds vorig seizoen is Francesca terug bij Eendracht Aalst, centraal op het middenveld. “Een titel heb ik niet kunnen meemaken bij Anderlecht. Hopelijk lukt dat volgend seizoen met den Iendracht. We hebben de beste voetballende ploeg maar spelen al twee jaar een mindere heenronde en een sterke terugronde. Coach Dirk Decoen brengt telkens de wil om te winnen in de ploeg en laat ons collectief druk zetten. Daarnaast zijn we een leuke vriendengroep.”

Met de Super League zijn de Ladies niet bezig want die stap is groot. “Daar is eerst versterking voor nodig. Het zou ook betekenen dat we bijna dagelijks moeten gaan trainen. Niet voor alle speelsters even eenvoudig. Laat ons maar de top van Eerste Klasse als doelstelling nemen.”

Revelaties

De 15-jarigen Isabel Scevenels en doelvrouw Riet Maes zijn de revelaties van het seizoen. “Zij mogen de Super League zeker ambiëren maar daarvoor is het nog iets te vroeg. Ik ben onder de indruk van Isabel Scevenels. Een vechter op het middenveld die de voetjes op grond houdt. Riet is een heel goede doelvrouw die zich ook nog verder kan ontwikkelen. Ze kunnen beiden goed luisteren naar de oudere ploegmaats. Het is eigenlijk schattig dat ze naar ons opkijken. Laat ik ook Laurence Marchal niet vergeten die nog een stap hogerop kan.”

Bekende ploegmaats

Zelf keek Francesca vroeger op naar een icoon van Juventus. “Dat was Alessandro Del Piero. Nu gaat de televisie nog amper aan door tijdsgebrek. Ik keek vooral op naar ploegmaats. Zoals Marijke Callebaut bijvoorbeeld. Haar technische kwaliteiten, hoe ze een bal aanneemt. Die komt van een ander niveau. Het lijkt allemaal zo eenvoudig. Je weet waar de bal gaat komen. Het is een groot plezier om met haar samen te spelen.” Bij Anderlecht speelde de Ladies-captain ook nog samen met ronkende namen als Aline Zeler en Tessa Wullaert. Evenals andere Red Flames als Laura Deloose en Laura De Neve, die haar beste vriendinnen geworden zijn.

Vrouwendag

En kent ze ook spelers van den Iendracht? “Dat antwoord moet ik schuldig blijven. Of toch, Brian Marmitte die eveneens van Essene afkomstig is. Maar daar komt zondag verandering in. De Vrouwendag is een leuk initiatief van de club. Een aantal van onze Ladies zullen zeker afzakken naar het Pierre Cornelisstadion. Mijn favoriet onder de standhouders? Ik neem overal een kijkje maar bij de wijn- en cavabar blijf ik ongetwijfeld het langst hangen.”, knipoogt Francesca.

Maak er samen met de andere dames een gezellige zondagnamiddag van!

Interview: Kenneth Demaret

banners 01

banners 02

banners 03

plastiek hofstade cleemput   ds  X3  Joma

coachpartners goeiedag accofarijsUntitled 1

Untitled 4Untitled 2 LogoUntitled 3jupiler

4thoenaaaa  

linjekes banner logo site adres