• AA Gent bel. vs. Eendracht Aalst
    dinsdag 25 juni 2019 - 19u00

De Oliveira: "Eendracht-fan gebleven"

zaterdag 29 september 2018 - 20u53
De Oliveira scoorde een beauty in de thuiswedstrijd tegen Eupen van 18 januari 2015

Een Braziliaanse scherpschutter als Daniel Rodrigo de Oliveira verwacht je niet meteen bij een provincieclub in de Tweede Amateurliga. Toch is het bij Mandel United Izegem-Ingelmunster dat de 33-jarige ex-Eendrachter momenteel zijn kunstjes laat bewonderen. Morgen staat hij nog eens aan de middenstip van het Pierre Cornelisstadion voor de aftrap van de belangrijke match tegen ASV Geel.

Bekerstunt

Mandel United schakelde dinsdag verrassend Waasland-Beveren uit (1-2) in de Beker van België, en daar had Daniel met het eerste West-Vlaamse doelpunt een belangrijk aandeel in. “Onze overwinning was niet eens gestolen. Akkoord, we speelden vooral in de omschakeling, loerend op geschikte kansen om de tegenaanval te lanceren maar uiteindelijk kregen de Waaslanders nauwelijks kansen, en hadden wij zelfs meer kunnen scoren. Na de wedstrijd hebben we een deftig feestje gebouwd, voor mij weliswaar overgoten met cola want ik drink geen bier, enkel nu en dan eens een glaasje wijn met mijn vrouw.”

Vluchten voor oorlog

Regi Van Acker haalde De Oliveira voor het seizoen 2014-2015 naar Eendracht Aalst. “Ik was in de lente van 2014 moeten vluchten voor de oorlog in Oekraïne. In Donjetsk (Daniel speelde bij Metaloerg, nvdr) waren er echt wel zware gevechten tussen troepen van de centrale regering in Kiev en pro-Russische rebellen. Mijn droom is toen letterlijk uit elkaar gespat, want ik beschouw die periode in Oekraïne nog steeds als het hoogtepunt van mijn carrière. Ik heb toen echter beslist dat de veiligheid van mijn gezin boven alles ging, ook boven een dik contract.”

Lucratieve transfer via Aalst

Nadat een blessure hem eerst nog afremde kon Daniel nog 7 treffers aantekenen tot februari. Zijn prestaties in het wit-zwarte shirt gingen niet onopgemerkt voorbij, en vlak voor het einde van de wintermercato plots groot nieuws: De Oliveira versiert een transfer naar de Saoedische topclub Al-Ettifaq. “Als voetballer word je vaak gecontacteerd door managers die je bergen goud beloven in exotische voetballanden, maar meestal berusten die beloftes op drijfzand. Tijdens de nieuwjaarsperiode werd ik echter benaderd door een makelaar die mij een heel mooi waterdicht contract onder de neus duwde. Ik lag echter nog vast bij Eendracht Aalst, maar na enkele onderhandelingen werd er een voor alle partijen bevredigende deal afgesloten. De handtekeningen werden gezet onmiddellijk na de wedstrijd op Patro Eisden, nauwelijks enkele uren voor het sluiten van de transferperiode.”

Kort verblijf

Ondanks de riante loonvoorwaarden zal de Braziliaan slechts 5 maanden in het Midden-Oosten blijven. “Ik maakte er 9 goals in evenveel wedstrijden. Het leven was er zeker niet slecht maar christenen worden er toch anders bejegend dan moslims. In het tussenseizoen stuurde ik mijn ondertekend contract naar de voorzitter van El-Ettifaq. Ik dacht dat alles in kannen en kruiken was maar plots hoorde ik dat de voorzitter de club verlaten had, zonder het contract op te sturen naar de FIFA. De nieuwe preses wou de voorwaarden kelderen wat ik niet kon accepteren. We hebben toen beslist om terug naar België te keren. Ik moet wel zeggen dat de Saoedi’s hun verplichtingen tot de laatste cent nagekomen zijn. En Eendracht zal ik eeuwig dankbaar zijn: ik kon er mijn carrière opnieuw lanceren en ze hebben met mij op een zeer constructieve manier naar een oplossing gezocht zodat ik in het Midden-Oosten een aardige cent heb kunnen verdienen. Zelf zijn ze er natuurlijk ook niet slechter van geworden.”

Deinze, Cercle, Bornem

Dennis Van Wijk haalt De Oliveira in de zomer van 2015 naar SK Deinze. “De voorzitter van Deinze is blijkbaar een kapitaalkrachtig man.’”, lacht Daniel. “Ik had er naar Belgische normen op dat niveau een mooi contract. Kort voor de winterstop plots een ander geluid: ik was te duur en er werd mij gevraagd om naar een andere club uit te kijken. Fred Van Der Biest wou me absoluut bij Cercle in 1B en de transfer was snel beklonken. Ik tekende voor 2,5 jaar in Brugge.”

En dan wordt Cercle Brugge overgenomen door AS Monaco. De nieuwe Monegaskische bazen brengen in hun kielzog een buslading nieuwe spelers mee. Daniel, die op dat moment aan het revalideren is van een blessure, wordt met 10 andere spelers naar de B-kern verwezen. “Op dat moment besefte ik dat het verhaal in Brugge ‘over and out’ was. Mijn contract werd verbroken en ik trok voor een half seizoen naar KSV Bornem, ten dele omdat dat niet ver van mijn woonplaats Sint-Niklaas ligt.”

En waarom nu Mandel United, toch enigszins onder het niveau van een samba-goalgetter als Daniel? “De nieuwe fusieclub heeft een uitstekende kern bij elkaar gekocht. De middelen en de ambitie zijn er om zo snel mogelijk te promoveren.”

Even terug in Aalst

Bij zijn plotse vertrek in Aalst bedankt De Oliveira uitvoerig de clubmensen en supporters. Hij zou altijd Eendracht-fan blijven. "Ik hield woord want ben de club al die tijd blijven volgen. In Aalst beleefde ik echt een mooie tijd. Er was een speciale band met de supporters, en zoals ik al zei zal ik de club altijd dankbaar blijven. Mijn mooiste is moment is misschien wel het doelpunt dat ik tegen KAS Eupen scoorde. Dat was wel een beauty. (Op het uur pakte Daniel uit met een geweldige trap. Aangespeeld door Janssens, trapte hij de botsende bal à la Van Basten in een boog over Van Crombrugge, nvdr) Wie weet sluit ik hier wel mijn carrière af, men weet nooit wat de toekomst brengt!” knipoogt hij.

Het Eendracht-webteam bedankt Daniel Rodrigo de Oliveira voor zijn prestaties in onze kleuren, en wenst hem nog alle geluk en succes toe!

fdh

banners 01

banners 02

banners 03